H.K.H. Prins Carl Philips tal vid utdelning av Jerringpriset vid Idrottsgalan

Avicii Arena, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar. Idrotts-Sverige!

Jag vill börja med att säga, kanske det numera bevingade ordet: äntligen! Äntligen kan vi alla vara på plats igen! Äntligen kan vi tillsammans få hylla alla atleter! Och äntligen känns det nästan som vanligt igen! I svåra tider tror jag att idrotten har extra stor betydelse.

Kära atleter, jag vill verkligen att ni ska veta att ni engagerar oss, ni gör att vi andra, för en kort stund, kan glömma bort oro, ovisshet och otrygghet. Ni får oss att känna glädje och styrka och ger oss ljuspunkter i vardagen. Se bara på alla de nominerade här i kväll, som representerar så många olika idrottsgrenar.

Stora framgångar inom era idrotter, ger en snöbollseffekt - oavsett om det gäller fotboll, orientering, skidåkning……, ja, listan kan göras väldigt lång. Kort sagt, ni sporrar oss att också vilja! Det är något som inte minst alla tränare och idrottsledare på ungdomsnivå i Sverige kan se effekterna av.

Så till alla atleter och till alla som gör utövandet möjligt: tack för att ni inspirerar oss! Tack också till alla er idrottsintresserade som har engagerat er och röstat fram vinnaren av Jerringpriset 2022.