H.M. Konungens tal vid firande av 200-årsjubileum för Göta kanals västra del

Bergs slussar

(Det talade ordet gäller)

Ers Majestät,
Landshövdingen,
Mina damer och herrar,

”Vintern kom med sin kyla. De fick inte domna.
Sommaren kom med sin hetta. De fick inte somna.
De slet ut sig, i ösregn, när spaden blev hal,
de händer som grävde på Göta kanal.”

Mina damer och herrar,

I år är det 200 år sedan som Göta kanals västra del öppnades för trafik. Både Drottningen och jag är mycket glada för att möjligheten att vara här i dag och uppmärksamma detta tillsammans med er. Samtidigt firar vi även slutförandet av det stora renoveringsarbetet, Göta kanal 2.0.

Göta kanal är ett av Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna. Slusstrappan här intill är döpt efter min anfader, kung Karl XIV Johan. Det var han som invigde västgötalinjen i september 1822. Och ett sekel senare var min farfarsfar kung Gustaf V med vid hundraårsjubileet.

Så när jag står här i dag, ja, då befinner jag mig verkligen i mina förfäders spår. Eller, möjligen, i deras farvatten!

Och det, kära jubileumsfirare, är jag knappast ensam om. På plats här i dag finns sannolikt ett stort antal ättlingar till de sammanlagt 58 000 män som byggde Göta kanal.

Det var dem som Tage Danielsson skrev om i sin berömda dikt, som jag nyss citerade – ”De händer som grävde på Göta kanal”.

Låt oss sända en tacksam tanke till dessa hårt arbetande människor. De som grävde och sprängde sig fram genom landskapet, de som uppförde slussar och byggde broar. Tack vare dem, deras skicklighet och deras slit, har Sverige än i dag en vattenväg som binder samman vår östkust med vår västkust – och vår historia med vår framtid.

Kära jubileumsfirare! Göta kanal är ett 19 mil långt, levande kulturarv. En symbol för välstånd och utveckling. En gång var detta en huvudled för tung frakttrafik. I dag är det ett av Sveriges mest populära turistmål och en motor för hela besöksnäringen.

Tack vare det omfattande renoveringsprogram som nu är slutfört, går Göta kanal en ljus framtid till mötes. Jag är glad att vi tar vara på denna viktiga del i vårt lands historia. Och att vi lämnar den i gott skick till kommande generationer!

Nu föreslår jag att vi tillsammans utbringar ett fyrfaldigt leve för 200-åringen!