H.M. Konungens tal vid Umeås 400-årsjubileum

Rådhustorget, Umeå

(Det talade ordet gäller)

Kära Umebor!

Det är en glädje att återigen få komma hit, till er vackra stad. Och alldeles särskilt en dag som denna, när vi får vara med vid ert stora jubileum. I dag är det på dagen 400 år sedan Umeå fick sina stadsprivilegier. Det är verkligen något att fira!

För mig är det också alltid lite speciellt att återvända hit till Västerbotten. Min far och mor, Prins Gustaf Adolf och Prinsessan Sibylla, var ju hertig och hertiginna av Västerbotten. Och min farfar, kung Gustaf VI Adolf, åkte gärna hit för att fiska. En tradition som jag själv upprätthåller, med stor glädje.

Sverige förändras hela tiden. Det är samma land som för 400 år sedan, men samtidigt helt annorlunda. Detsamma gäller för Umeå. En gång en enkel handelsplats, i dag en stad som präglas av innovation och framåtanda. Med ett rikt kulturliv och ett spännande näringsliv. Däribland en växande naturturism. Och, inte minst, ett framstående universitet!

Ert universitet är relativt ungt – jag minns att jag var här för några år sedan och firade dess 50-årsjubileum. I samband med det träffade jag också forskaren Emmanuelle Charpentier, som berättade om sitt spännande arbete. När hon för två år sedan tilldelades nobelpriset i kemi så bekräftade det något som vi svenskar förstås redan visste: att här i Umeå finns det forskningsmiljöer i absolut världsklass!

Ja, Sverige förändras. Inte minst här, i den norra halvan av landet, där det händer så mycket spännande och positivt just nu.

Samtidigt påverkas vi av vår omvärld. Det här året har det blivit plågsamt uppenbart att inget kan tas för givet. Särskilt inte freden i Europa.

I över 200 år har Sverige haft fred. De allra sista krigshandlingarna på svensk mark skedde i just de här trakterna. Det är en påminnelse om hur mycket vi har att vara tacksamma för i vårt land, där fred och välstånd har gått hand i hand.

Kära jubileumsfirare, det är en underbar tid just nu. Vi gläds alla åt ljuset och grönskan. Här i Umeå hinner ni knappt gå och lägga er innan solen väcker er till en ny dag. Så som det alltid har varit här.

Vissa saker förändras inte.

Fjällen ligger där de ligger. Och älvarna rinner där de runnit i hundratals år. Historien möter oss i byggnader och fornlämningar. Men också i skogarna, i kulturlandskapen, i kustlinjen.

Under coronapandemin var det fler än vanligt som gav sig ut i skog och mark. Här i Umeå passade ni då på att göra det lättare att hitta runt i den västerbottniska naturen. Ett utmärkt initiativ, som många kommer ha glädje av både nu och i framtiden!

Kära Umebor! I dag är en högtidlig dag. Vi minns historien och ser framåt med tillförsikt. Jag vill önska er all välgång inför nästa sekel!

Och då tycker jag det passar att utbringa ett fyrfaldigt leve för Umeå, 400 år i dag. Det leve!