H.K.H. Kronprinsessans tal vid invigning av H22 City Expo

Helsingborg

(Det talade ordet gäller)

Ers Majestät,
Kära helsingborgare,
Kära expobesökare,

Det känns väldigt roligt att vara här idag för att inviga H22 City Expo tillsammans med er.

Jag har också den stora förmånen i dag att vara här tillsammans med min mamma, Drottningen, och jag vet att hon är lika glad som jag över att få uppleva er vackra stad i försommarskrud.

Helsingborg har en särskild plats i min familjs historia – och i våra hjärtan. Sommarminnena från Sofiero slott går som en röd tråd genom min släkt. Vackra Sofiero, som min farfars farfars far, dåvarande kronprins Oskar, och hans hustru Sofia av Nassau flyttade in på för 156 år sedan.

De hade förälskat sig i staden och bestämt sig för att bygga ett sommarslott här. Det är inte svårt att förstå, när man ser den magiska utsikten! Men jag är säker på att de också, redan på den tiden, kände det driv och den nybyggaranda som finns här i staden, och som fortfarande lockar människor att komma hit.

När vi nu samlas här för att inviga H22 så blickar vi mot framtiden. Med avstamp i en lång tradition.

För det var just på den här platsen, Slottshagen, som den stora industri- och slöjdutställningen genomfördes 1903. Ett ambitiöst projekt där många olika industriverksamheter visades upp.

1955 var det dags för utställningen H55. Hela världen bjöds in till Helsingborg och besökarna fick uppleva nya boendeformer, ny byggnadsteknik och det allra senaste inom design och formgivning. Den gången var det min farfarsfar, kung Gustav VI Adolf, som invigde utställningen.

Och 44 år senare var det dags för bomässan H99, där dåtiden speglades i boende, teknik, design och arkitektur. Min far, Kung Carl XVI Gustaf var utställningens beskyddare och min faster, Prinsessan Christina, var ordförande i H99:s hederskommitté.

Och nu, mina vänner, är vi här! Och som beskyddare av H22 är jag både glad och hedrad över att få inviga detta jätteprojekt.

Under dagen i dag har jag besökt olika delar av stadsmässan. Jag måste säga att jag blir varm i hjärtat av att se och höra om alla innovativa satsningar och samarbeten som pågår här. Satsningar som både bidrar till en välmående planet och välmående människor.

Det är också imponerande att se hur en hel stad går samman – att man tillsammans med samarbetspartners, invånare, föreningsliv och akademi utforskar och testar nya lösningar. Och viktigast av allt, att alla är välkomna att vara med! Barn, unga och äldre.

Ni helsingborgare har visat upp en imponerande kraftsamling med H22 och verkligen visat på förmågan att driva förändring. Det är en styrka för er stad, som ni ska vara stolta över.

Precis som de tidigare stora mässorna här i Helsingborg så speglar H22 City Expo både nutiden och framtiden. Jag är övertygad om att även denna mässa kommer att lämna efter sig starka minnen, och bidra till en positiv utveckling – för Helsingborg, Sverige och världen.

Härmed förklarar jag H22 City Expo officiellt invigd!

Till toppen