H.K.H. Kronprinsessans tal vid Kronprinsessparets stiftelses seminarium Ungdomars perspektiv på rörelsens betydelse för hälsan

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,

Elever, lärare, rektorer,
Alla ni som är här i dag för att diskutera ungdomars hälsa,

Det är fantastiskt roligt att få välkomna er hit till Kungliga slottet och Bernadottebiblioteket. Härinne, bland mina förfäders boksamlingar, har vi ofta föredrag och konserter. Idag är vi här för att diskutera något som ligger Prins Daniel och mig mycket varmt om hjärtat.

Jag tror att nästan alla vet hur det känns, när vi tänker på att man borde motionera, men av olika anledningar inte orkar. Kanske har för mycket att göra. Kanske har man för många oroliga och stressande tankar i huvudet. Det kanske regnar ute – eller så är för varmt? Löparskorna är förresten trasiga. Den där serien är bara för spännande. Och. . Vidare.

Alla säger att det är viktigt att röra på sig, för hälsans skull. Alla vet. Ändå kan det vara så svårt att hitta tiden och motivationen, eller en träningsform som känns rolig.

Men jag tror också att många vet hur det känns när tankarna på kropp, kost och träning tar alltför stor plats. Så mycket plats att allt annat blir lidande. Då mår man heller inte bra.

Därför är det så viktigt att proportionerna blir rätt när vi pratar om hälsa. Det handlar om balans.

Balans mellan rörelse – och vila.
Balans mellan det yttre – och det inre.
Balans mellan att utmana sig själv – och att vara snäll mot sig själv.

Ni ungdomar som är här i dag, ni vet vilken slags rörelse som passar in i just er vardag. Är det att gå, springa, cykla eller dansa? Eller rörelsepauser mitt i mattelektionen? Vad fungerar för er? Ni vet – för ni har prövat.

Prins Daniel och jag ser fram emot att höra mer om era erfarenheter. Och jag hoppas att vi alla som är här i dag ska få möjlighet att lära oss och inspireras, av varandra. För vi tränar inte bara för att må bra idag, utan också för att lägga grunden för att må bra i framtiden.

Så tack för att ni är här i dag, och återigen varmt välkomna!

Till toppen