H.M. Konungens tal vid stats­bankett i samband med stats­besök från Republiken Finland

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Herr Republikens President,
Fru Jenni Haukio,
Herr Talman,
Fru Statsminister,
Statsråd,
Excellenser
Mina damer och herrar

Det är en stor ära och glädje, för mig och Drottningen, att ännu en gång välkomna Er, Herr President, och Fru Haukio till Sverige och Stockholm.

I hundratals år utgjorde Sverige och Finland ett och samma rike. Det är längesedan nu. Ändå står vi varandra närmare än någonsin tidigare efter Finlands självständighet. Vi är grannar, vänner och familj. Och jag vet att många av er som är här ikväll har rötter på båda sidor av Bottniska viken och gränsälvarna i norr.

Våra länder har en nordisk identitet som inte bara handlar om geografisk närhet, utan också om gemensamma värderingar.

Relationen till Finland är också en grundstomme i det nordiska samarbetet, i samarbetet kring Arktis och i ansträngningarna för att värna Östersjöns unika havsmiljö.

Finland är en viktig handelspartner för Sverige. Våra länder har ett tätt samarbete på samhällets alla områden – till exempel inom forskning och utbildning, näringsliv, kultur och säkerhet. Och på idrottens område sporrar vi varandra genom broderlig tävlan!

Våra länder har en nordisk identitet som inte bara handlar om geografisk närhet, utan också om gemensamma värderingar.

H.M. Konungen

Pandemin lade tillfälligt sordin på det finsk-svenska besöksutbytet, liksom på turismen som annars är omfattande. Men framför allt drabbades de mellanfolkliga kontakterna.

Det är en lättnad att vi nu kunnat återgå till en mer normal tillvaro. Till exempel på Åland, där Drottningen och jag ser fram emot att möta er, herr President och fru Haukio, om bara några veckor igen. Eller i gränsstäderna Haparanda och Torneå, där gränsen mellan våra två länder vanligtvis mest är en formalitet.

Under andra världskriget var situationen en helt annan. 1944 kunde man se, från den svenska sidan av Torneälven, hur lågorna slukade gårdarna på den finska sidan. Och det var inte främlingars hem som brann. Det var grannarnas. Vännernas. Släktingarnas.

Nu påminns vi igen om krigets fasor. Den ryska invasionen av Ukraina strider mot folkrätten och sätter grundläggande fri- och rättigheter ur spel. Våra tankar går till det ukrainska folket, som visar ett stort mod och uthållighet i sitt försvar av det egna landet. Men priset är mycket högt. Många har tvingats på flykt och förstörelsen är enorm.

Säkerhetsläget i Europa är nu mycket allvarligt. Det får påtagliga konsekvenser även för Finland och Sverige, och präglar i stor utsträckning också detta statsbesök.För båda våra länder gäller att det är vi själva som avgör vår framtid.

Såväl Sverige som Finland har nu meddelat sin önskan att – samtidigt och i samförstånd – ansluta sig till försvarsalliansen Nato.
Därmed står båda våra länder inför ett historiskt skifte.
Och vi står tillsammans – sida vid sida.

1974 genomförde jag mitt första statsbesök till Finland. Bara ett halvår senare hade jag äran att inviga Hanaholmens kulturcentrum, tillsammans med dåvarande presidenten Urho Kekkonen. Sedan dess har jag ofta återvänt till Finland, och Drottningen och jag har många fina minnen därifrån.

Kompositören Jean Sibelius kallade skogen för sitt tempel. Och nog är kärleken till naturen något som förenar våra folk. Vi har en stark koppling till skogen, sjöarna och havet.

Många är också de konstnärer, musiker och författare som har fångat den relationen i sina verk och funnit sin publik i båda länder. Det har vi sett prov på i dag vid besöket på Kulturhuset.

En av de mest kända är kanske konstnären och författaren Tove Jansson, vars morfar faktiskt var hovpredikant här på slottet. Hon tillbringade delar av sin barndom och ungdom i Roslagen och Stockholm. Här skrev hon sina allra första sagor, och hon har själv avslöjat att det var, i hennes morbrors lägenhet på Kungsholmen, bara en liten bit härifrån, som det första fröet såddes till hennes berättelser om Mumintrollen.

Herr President! Avslutningsvis vill jag gratulera Finland till det historiska OS-guldet i ishockey. Imorgon kväll möts Tre Kronor och Lejonen i ishockey-VM i Tammerfors. Det blir säkert mycket spännande och då får vi nog tillfälligt släppa på artigheterna.

För Er, Herr Republikens President, för nationen Finland, för den djupa vänskapen och det fortsatta, mycket nära samarbetet mellan våra länder – för två länder med en framtid, föreslår jag nu en skål.