H.M. Drottningens invigningstal vid Mentor Inspo Mega

(Det talade ordet gäller)

Kära ungdomar!

Det är med glädje och stolthet som jag öppnar Mentor Inspo Mega – en digital inspirationsförmiddag för Sveriges alla högstadie- och gymnasieungdomar.

Ni står alla inför att ta ett kliv in i vuxenvärlden.

Några av er kanske funderar på vilket gymnasium ni ska söka till.

Vad ni ska göra efter studenten.

Eller om era betyg kommer att räcka till er drömutbildning.

När jag var i er ålder hade jag själv många tankar om framtiden. Jag är född i Tyskland och visste tidigt att jag ville arbeta med språk. På tolkprogrammet i München lärde jag mig hur människor kommunicerar och hur stor ordets makt är. I dag behärskar jag många språk och det är något som jag har stor glädje av varje dag.

Att främja självkänsla, studiemotivation och framtidstro hos unga är något som engagerar mig djupt. Därför grundade jag för över 20 år sedan, tillsammans med WHO, organisationen Mentor Sverige, som arbetar för att unga ska få växa och utvecklas hälsosamt och drogfritt.

Ett led i det arbetet är att ge ungdomar möjlighet till en egen mentor.

En mentor är en person som är en positiv vuxen förebild, en person som finns där för dig, som du kan diskutera tankar, idéer och problem med. En mentor kan hjälpa dig att hitta dina egna styrkor och att använda dem – så att du kan nå dina drömmar.

I dag kommer ni att få möta flera inspirerande personer som berättar om sina karriärer och hur de tagit sig dit de är i dag. De kommer att visa att det finns många olika vägar och yrken att välja, och att alla faktiskt är bra på något.

Kära ungdomar. Ni har alla, var och en av er, en möjlighet att forma er egen framtid. Ta vara på den möjligheten – och på er själva.

Jag önskar er en fin förmiddag och ett varmt lycka till!

Härmed förklarar jag Mentor Inspo Mega öppnat.

Till toppen