H.M. Konungens ny-invigningstal av Sörmlandsleden, Hälleforsnäs

Sörmlandsleden, Hälleforsnäs

(Det talade ordet gäller)

Fru landshövding,
Sörmlandsledens ordförande,
Kära gäster, från Hälleforsnäs med omnejd.

Drottningen och jag gläder oss åt att vara här i Södermanland idag! Vi uppskattar – alltid – att vara i detta vackra län! Oavsett årstid.

I en stressig vardag och inte minst under pandemin har allt fler sökt sig till naturen för att hämta ny energi. Sörmlandsleden är verkligen en sådan kraftkälla:

100 mil vandringsleder som slingrar sig genom ett omväxlande natur- och kulturlandskap. Här finns öppna vidder, djupa skogar och vackra skogssjöar. Jag vet för jag har gått ett par sträckor från Harpsund och Dunker under pandemin.

Det är leder mitt i naturen, som är åtkomliga för många. Men – det har de inte blivit av sig själva. Utan det har skett genom att ideella krafter har engagerat sig i Sörmlandsleden under snart ett halvt sekel.

Efter ett omfattande renoveringsarbete befinner vi oss nu på Sörmlandsledens mest tillgängliga etapp. Några av er som arbetat för detta är här i dag. Till er vill jag rikta ett särskilt tack!

Här blir det möjligt att komma ut i naturen, att uppleva växt- och djurlivet, eller bara njuta och titta upp i trädtopparna – som jag gör nu.

Efter ett omfattande renoveringsarbete befinner vi oss nu på Sörmlandsledens mest tillgängliga etapp. Några av er som arbetat för detta är här i dag. Till er vill jag rikta ett särskilt tack!

H.M. Konungen

Som ni kanske vet bodde min farfars bror, Prins Wilhelm i Södermanland på Stenhammar Gods under drygt 30 år.

Och precis som jag själv, älskade Prins Wilhelm detta landskap. I boken ”Höstdagar därhemma”, utgiven 1937, beskriver han en höstdags skiftningar precis som jag tror att många med mig kan känna just under en promenad här på leden:

”En ny höstdag har just randats. Luften är ren och full av liv. Den verkar nästan nyskurad, och när jag går ut på min vanliga morgonpromenad känns det så förunderligt lätt om hjärtat. Den dimmiga morgonen har brett en silvrig slöja över gräset, som ännu blänker av miljoner klara droppar. Nyss såg man inte många steg framför sig, men med ens drog en osynlig hand bort ridån”.

Med dessa ord av Prins Wilhelm förklarar jag Sörmlandsledens tillgänglighetsanpassade rundslinga i Hälleforsnäs invigd.