H.M. Konungens tal på Sveriges nationaldag

Logården, Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Kära nationaldagsfirare,

I dag flaggar vi för Sverige – men runt om i vårt land har det flaggats på halv stång mer än vanligt denna vår.

Det har varit en svår tid för många. Tusentals har mist nära anhöriga och vänner. Andra har förlorat sin försörjning. Dop, bröllop och begravningar – viktiga ceremonier i livet – har ställts in. Och framtiden kan kännas oviss. Inte minst för de studenter som nu ska ta sina första steg ut i vuxenlivet.

Beundransvärda och heroiska insatser har gjorts av många, i olika delar av samhället. Ingen nämnd ingen glömd. Ett stort tack till Er alla!

Nu gäller det att hålla ut. Sverige är ett rikt land i många avseenden. Men vår allra största tillgång, det är viljan att hjälpa varandra. Den resursen måste vi nu alla fortsatt mobilisera.

Jag har firat många nationaldagar. Men aldrig någon som den här.

Så här dags den sjätte juni brukar Drottningen och jag ha hunnit göra ett besök någonstans ute i landet för att därefter samlas på Skansen och hurra för Sverige. Själv har jag alltid varit där tillsammans med min familj, och delat ut fanor till olika föreningar – lika roligt och högtidligt varje gång!

Och mot slutet av dagen samlas vi här på Logården, tillsammans med ett stort antal representanter för det officiella Sverige, för att lyssna till ”Svenska arméns stora tapto”; en fin och stämningsfull avslutning på nationaldagen.

Men, som sagt: Detta år är inte likt något annat. Vårt firande sker i skuggan av den pågående pandemin, med nödvändiga restriktioner.

Det gäller också den sommar som nu står för dörren. Vi får tänka på att nyttja den så klokt som möjligt, med omdöme och ansvar.

En sak som ändå är sig lik är den svenska naturen. Den är lika tillgänglig och vacker som alltid, och en rik källa till kraft och tröst. Min förhoppning är att alla kan få möjlighet att uppleva denna rikedom i sommar.

Kära nationaldagsfirare.
I dag hissar vi vår flagga i topp.
Vi firar vårt land – vårt hem på jorden.
Traditionen upprätthålls.

Det tycker jag är en viktig och god symbol för Sverige: det Sverige som håller samman och håller ut – också när det är svårt.

Med det önskar jag Dig och de Dina en fin avslutning på denna något annorlunda nationaldag.