H.M. Konungens tal vid Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens symposium

Kungl. Slottet, Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Ers Kungliga Höghet,
Ledamöter av Gastronomiska Akademien och Måltidsakademien,
Mina damer och herrar,

Välkomna till Kungliga slottet och Bernadottebiblioteket!

Det sägs att alla goda ting är tre.

I juni hade vi den internationella gastronomiska akademien, AIG, på besök här i Stockholm, med mottagning här på Slottet. Och, ja, då hade vi faktiskt just tre goda ting att vara lite extra stolta över:

För det första hade vi samma dag fått reda på att Sverige kommit tvåa i Bocuse d’Or, kock-EM i Turin.

För det andra hade vår huvudstad nyligen begåvats med en trestjärnig restaurang i Guide Michelin.

Och för det tredje fick AIG sedan resa vidare till Restauranghögskolan i Grythyttan – som faktiskt är världens första skattefinansierade gastronomiska universitet.

Det var förstås roligt att få visa upp för ett 50-tal gastronomer från 14 länder.

Allt detta är också tecken som tyder på att gastronomin har blivit allt viktigare i Sverige. Även ekonomiskt.

Jämfört med för ett par decennier sedan, finns i dag betydligt fler bra restauranger över hela Sverige, och inte bara i våra storstäder. Det är roligt för oss som bor i Sverige. Men också för det växande antalet turister till vårt land.

Förra året steg omsättningen i svensk besöksnäring till en bra bit över 300 miljarder kronor. Och av det kom nästan hälften, 134 miljarder, från utländska turister.

Det kan man jämföra med skogsindustrin, som förra året hade ett exportvärde av 132 miljarder. Så, ja, besöksnäringen vann faktiskt med två miljarder!

Många av dessa utländska besökare fick i år uppleva en ovanligt varm och solig svensk sommar. En sommar som samtidigt, på grund av torkan, blev en prövning för många av Sveriges bönder.

Det svenska jordbruket är en näring som mitt hjärta, som svensk och som köttbonde, klappar lite extra varmt för. Här i Sverige produceras livsmedel av hög kvalitet. Det finns också en betydande potential för export. Detta ser jag fram emot att höra mer om under dagens symposium.

Visste ni, förresten, att ordet symposium kommer från den grekiska antikens tradition att träffas och diskutera under intagandet av drycker, som vi just har gjort? I det här fallet en dryck som jag själv haft glädjen att bidra med, nämligen äppeljuice från Solliden på Öland.

Med detta vill jag åter hälsa er alla välkomna och lämna ordet till våra moderatorer, Martin Ingvar och Christina Wedén.

Till toppen