H.K.H. Prins Carl Philips tal vid firandet av IUCN 70 år

Ulriksdals slott, Solna

(Det talade ordet gäller)

Fru statsråd,
Mina damer och herrar.

Först vill jag hälsa er hjärtligt välkomna till Ulriksdals slott.

För två år sedan blev jag pappa för första gången. I dag har vi två små underbara pojkar. Att få vara med när de upptäcker världen - det är en fantastisk upplevelse!

Men man inser också, att den värld som våra barn upptäcker är delvis en annan än den vi lärde känna när vi var barn.

Mina pojkar och jag tittar ofta i böcker om djur tillsammans. Ni vet, böcker där man kan höra djurens läten samtidigt som man tittar på bilder av dem. Mina pojkar älskar de här böckerna och att få höra lätena!

Men när vi tittar i böckerna – då vet jag att några av de här arterna snart är på väg att försvinna. Att den här noshörningen, tigern eller hajen snart kan höra hemma i en historiebok i stället. Att mina söner kanske aldrig kommer få höra de här lätena i verkligheten.

Det här är ingen rolig insikt. Men jag tror ändå att den är bra – eftersom den kan leda till engagemang och förändring. Och det behövs! För situationen är inte bara allvarlig. Den är akut.

Vi måste göra allt vi kan för att rädda och bevara naturliga miljöer. Vi måste skapa en värld där människor och natur kan samexistera. Och vi måste göra det genom att samarbeta.

I dag är IUCN en unik, samlande kraft, med mer än 1 300 medlemsorganisationer och ett nätverk av 10 000 experter världen över.

Mot denna bakgrund blir IUCN en stark kraft inte minst i samtal på hög nivå med bland annat stater, regeringar och nationalparker.

Jag är stolt över att Sverige var med och grundade IUCN för 70 år sedan. Jag är tacksam för möjligheten att vara en av organisationens beskyddare.

Och nu ser jag fram emot att höra mer om allt det som IUCN har gjort fram till i dag och era tankar framöver – och hur vi alla kan bidra framåt.