H.M. Konungens anförande vid nyinvigning av STF Abiskojaure fjällstuga

(Det talade ordet gäller)

Landshövdingar,
mina damer och herrar.

Att vandra, skida eller åka skoter.
Att jaga eller fiska.
Eller bara njuta av vyerna och tystnaden.

Det finns många olika sätt att njuta av den svenska fjällvärlden. Men det är alltid en stor upplevelse!

Jag har själv flera goda minnen, både från Kungsleden och från andra platser. Och jag skulle gärna vara här oftare.

Men – jag har faktiskt en liten bit av fjällen på Kungliga Slottet i Stockholm. I Jubileumsrummet hänger en stor målning av Björn Wessman, med inspiration från både jämtländska och lappländska fjäll. Den är målad i glödande höstfärger och den brukar göra stort intryck på våra utländska gäster.

Det är alltid lika roligt att berätta för dem om den fantastiska Kungsleden. Och om den svenska allemansrätten: att alla har rätt att röra sig fritt i skog och mark.

Naturen är till för alla. Men det betyder inte att den är lika tillgänglig för alla. För den som har en funktionsnedsättning kan det vara svårt att ta sig fram. Eller för den delen att kunna övernatta i en fjällstuga.

Det är ingen liten grupp vi talar om. Bara i åldrarna 16 till 64 år uppger nästan en miljon personer i Sverige att de har någon form av funktionsnedsättning. Och samtidigt blir vi allt fler äldre i samhället.

Nu blir den här stugan tillgänglig för fler, tack vare Svenska Turistföreningens och länsstyrelsernas bidrag. Det är en viktig del i arbetet med att bevara och utveckla Kungsleden.

Men det är också en viktig signal till omvärlden. Turismen till vårt land växer snabbt. Internationellt sett är framför allt natur-turismen på stark frammarsch. Kan vi då visa att vi arbetar framgångsrikt för att öppna upp den svenska naturen för fler – ja, då stärker det hela vårt land som besöksmål.

För ett tag sedan hörde jag ett radioprogram. Nannie Fredriksson, som är här i dag, berättade vad det betyder för henne att kunna komma ut i naturen. Nannie sa, att några timmar på en anpassad fjällstation kan vara en lika stor upplevelse som en veckas fjällvandring.

Då förstår man, vad en sådan här investering kan betyda.

Jag vill rikta ett varmt tack till Svenska Turistföreningen och länsstyrelserna för denna generösa gåva. Låt oss hoppas att den ska ge många människor möjlighet att uppleva fjällvärlden på sina egna villkor.

Härmed förklarar jag fjällstugan i Abiskojaure nyinvigd.