H.K.H. Prins Carl Philips tal vid Skolmatsgastro

Gastro Nord

(Det talade ordet gäller)

Mina damer och herrar,

Det är hedrande att få vara här och dela ut priserna på Skolmatsgastro – SM i skolmat.

Jag tycker om att laga och äta god mat. Gastronomi är en fråga som ligger nära mitt hjärta. Därför gör det mig glad att statusen för kockyrket ökar samtidigt som engagemanget för vad vi äter och lagar bara växer.

Se bara hur välbesökt GastroNord – mässan är!

Aldrig tidigare har det producerats fler kokböcker och gjorts så många tv-program som handlar om matlagning. Sverige är ett framstående land inom gastronomin. Jag blir också glad över att intresset och engagemanget för skolkockarna ökar.

Till alla er som jobbar med skolmat – ni gör ett fantastiskt jobb! Till skillnad från stjärnkockarna har ni betydligt mindre resurser – men det kompenserar ni med både kunskap och kreativitet.

Alla ni som jobbar i skolköken förtjänar mer uppmärksamhet. Skolmat av hög kvalitet är grunden för att våra barn och ungdomar ska kunna fokusera på sina studier och lära sig det som behövs inför framtiden. Dom behöver mat som är god, tillagad med omsorg och serverad av personal som skapar en positiv matupplevelse.

Det är idag ett större medvetande kring vikten av bra skolmat – ett medvetande som Skolmatsgastro verkligen har bidragit till.

Det är nu dags att dela ut priserna till årets skolkockar.

Till toppen