H.M. Drottningens tal vid invigningen av utställningen "Mitt framtida boende"

Världskulturmuseet, Göteborg

(Det talade ordet gäller)

Herr landshövding,
Barn och ungdomar,
Mina damer och herrar,

Det är en stor ära för mig att vara här idag och inviga en utställning det framtida boendet på Världskulturmuseet.

Varje gång jag ser barn och ungdomars experimentlusta och kreativitet blir jag både glad och imponerad.

Jag blir glad för jag vet att ni har fått skapa fritt utifrån era idéer. Dessutom har ni samarbetat och visat god laganda för att nå önskat resultat. Det var roligt att se den fina parkourbanan som ungdomar, JM och Mentor har konstruerat och byggt tillsammans. Det är mycket positivt att få se hur ungdomar funderar kring sin framtid.

Och där hoppas jag även att Mentor kan vara ett stort stöd.

Mentor grundades för snart 20 år sedan och sedan dess har vi sett en fantastisk utveckling i Sverige. Jag vet att många ungdomar önskar sig en mentor, det vill säga att ha en äldre förebild att tala med och göra saker tillsammans med. Min övertygelse är att vi alla kan behöva en mentor då och då.

Att ge ungdomar stöd i form av en mentor är nu möjligt tack vare stöd från företag som JM och tack vare er vuxna. Jag vill rikta ett stort tack både till er som arbetar på skolan och alla ni som stöttar detta viktiga projekt. Vi vuxna måste ta vårt ansvar för att barn och ungdomar ska må bra. Än en gång tack för ert fina bidrag till verksamheten och jag vill önska alla barn och ungdomar lycka till i fortsättningen.

Jag förklarar härmed utställningen öppnad!

Så tack till er alla och lycka till i framtiden!