H.M. Konungens tal på Stora Torget i Visby

Visby, Gotland

(Det talade ordet gäller)

Fru landshövding,
Regionfullmäktiges ordförande,
Regionstyrelsens ordförande,
Kära invånare i Visby och Gotlands län,

Drottningen och jag är mycket glada att få besöka ert län och vackra ö så här i början av hösten. Det har varit en givande dag där vi har fått möjlighet att lära känna många skiftande delar av Gotland.

Varje år gör vi, i Kungafamiljen, många besök i olika delar av vårt land. Det varierar från officiella till rent privata visiter och många av de inbjudningar vi får är inriktade på ett specifikt jubileum eller en särskild händelse.

I år är det 40 år sedan jag blev Sveriges Konung och statschef. Med anledning av det reser Drottningen och jag runt i landet för att ta del av vad som har hänt under dessa år, men framförallt för att möta många av vårt lands invånare. Vi får med oss många fina minnen och intryck från alla dessa besök under ett och samma år.

40 år är en lång tid och mycket har hänt både i Sverige och i världen. För 40 år sedan besökte jag Gotland i samband med min Eriksgata. Då möttes jag av en landsbygd i snabb förändring. Lönsamheten var låg och många gårdar hade lagts ner. Framtidstron bland lantbrukare var inte särskilt hög. Istället såg många en framtid i LM Ericsson-fabriken i Visby. De hade över 1 000 anställda och kunde erbjuda en säker och trygg anställning. Men många valde också att flytta till Stockholm och till ett arbete i storstaden.

Redan då var det vackra landskapet och intressanta kulturmiljöer ett bestående intryck. Att detta finns kvar har vi konstaterat under dagens resa. Och det ska ni värna om. För Gotlands unika natur- och kulturmiljöer är ett stort värde för länet.

Idag, 40 år senare, ser det lite annorlunda ut. Försvaret har till största del lämnat Gotland. LM Ericssons stora fabrik har lagts ner. Men istället har något annat kommit. En tjänstesektor med många entreprenörer har växt fram. Även Gotlands lantbrukare har visat att de flyttat fram sina positioner.

Sverige har gått med i EU och konkurrensen för lantbruket har hårdnat. Men Gotlands lantbrukare satsar på kvalitet, kravodling och förädling. Tryffel är en ny produkt, som vi fick uppleva på Skördefestivalen idag. Jag var med och stöttade det projektet lite från sidan – jätte kul! Även dagens lunch på Hotell Fabriken på Furillen var av hög kvalitet.

En annan del av dagens Gotland är konst och kultur. Gotlands natur, kulturmiljöer och ljus har under många decennier attraherat konstnärer. En av dem var Ingmar Bergman. Idag har vi fått uppleva landskapet och miljön som inspirerade honom till att göra många av hans filmer. Det var intressant att besöka Bergman-center på Fårö. Även besöket på Skulpturfabriken, där vi fick se betong förvandlas till spännande formationer, var inspirerande.

Mat, kultur i olika former, unika natur- och kulturmiljöer - och så förstås, sol och bad - och inte minst, alla trevliga gotlänningar, gör att Gotland har utvecklats till ett unikt besöksmål.

Jag vill också passa på att gratulera Gotland till att ni blivit en del av Uppsala universitet. Att vara del av ett av Sveriges största lärosäten är en förmån för de som väljer att studera här. Samarbetet mellan lokalt näringsliv och universitet kan leda mycket långt, det har vi sett på andra håll i landet.

Ert län är fantastiskt på många sätt. Det är mycket lätt att förstå att många vill besöka Gotland och sommarbo på er ö. Med dessa ord vill Drottningen och jag tacka för en fantastisk dag. Vi har fått uppleva en drivkraft och ett tydligt engagemang för länet. Behåll det i byggandet av Gotland, nu och för framtiden.

Stort tack också till alla er som har kommit hit till Stora Torget i Visby. Vi uppskattar det mycket.

Tack!