H.M. Konungens välkomsttal vid middagen i samband med statsbesöket i Kina

Kina

(Det talade ordet gäller)

Ministrar,
Herr Guvernör,
Herr Borgmästare,
Excellenser,
Kära gäster,

Drottningen och jag är glada att kunna välkomna er alla till denna (svenska) måltid, som en avslutning på vårt upplevelserika statsbesök i Kina.

Vi anlände till Kanton på ett ovanligt sätt, ombord på Götheborg, ett fartyg vars tillkomst och jungfruresa jag följt mycket nära.

Hela detta projekt är ett stort äventyr med rötter i den spännande svensk-kinesiska handelshistorien. Det är fantastiskt att det överhuvudtaget har gått att genomföra.
Nu lämnar Drottningen och jag snart Kina, men på ett mera alldagligt sätt - med flyg i morgon kväll. Våra upplevelser, både här i Kanton och i Peking har varit många och minnesvärda.

Det har varit intressant att jämföra dagens Kina med det land vi besökte för 25 år sedan, då vi gjorde ett längre statsbesök och reste runt till många olika platser, dock inte hit till Kanton. Den snabba utvecklingen under de senaste decennierna har gjort ett djupt intryck på oss. Pärlflodsdeltat måste vara ett av världens mest dynamiska områden.

Jag vill tacka för den gästfrihet vi och vår delegation, utrikesministern och alla andra, under dessa dagar har mötts av. Inte minst här i Kanton har vi upplevt att intresset för de svensk-kinesiska relationerna är stort. Götheborg har fått ett strålande mottagande och jag hoppas att hennes fortsatta besök här i Kanton och senare i Shanghai ska bli lika lyckosamt. Jag hoppas att det skall bidra till fortsatta och fördjupade kontakter inom många olika områden.

Men nu är det dags för mat och dryck. Låt mig, än en gång, hälsa Er alla varmt välkomna. Jag ser fram emot en trevlig kväll tillsammans med Er alla.

Skål!

Till toppen