H.M. Konungens tal i Kolmården

Kolmården

(Det talade ordet gäller)

Your Excellency Mr Ambassador,

Mr County Governor, Kära landshövdingar,

Dear friends from Thailand

During our State Visit in Thailand in February 2003 Queen Silvia and I received from His Majesty the King of Thailand two young elephants.

This precious gift symbolizes the long lasting friendship between the peoples of Thailand and Sweden. I want to take this opportunity to thank His Majesty the King of Thailand for this generous and very appreciated gesture.

Jag är väldigt tacksam gentemot Hans Majestät Kung Bhumibol för gåvan, som inte enbart blivit till glädje för Drottningen och mig. Genom denna gåva har vi också fått möjlighet att hjälpa Kolmården i en svår situation. De tidigare elefanterna har tyvärr gått ur tiden och Bua och Sanoi har därför varit extra efterlängtade.

Nu står vi här tillsammans med elefanthonorna, Bua och Sanoi, som efter en lång resa håller på att göra sig hemmastadda här i Kolmårdens Djurpark. Före avfärden fick de högtidlig kunglig välsignelse av Prinsessan Sirindhorn. En välsignelse som säkert varit till hjälp för Bua och Sanoi, som ser så vänliga och harmoniska ut.

Drottningen och jag vill gärna fortsätta att vara faddrar åt Bua och Sanoi. Vi vill följa dem i deras uppväxt och fortsatta liv här i Kolmården och ser fram emot regelbundna rapporter.

På grund av karantänsbestämmelser och andra omständigheter kan jag inte nu, som Prinsessan Sirindhorn, erbjuda elefanterna bananer och sockerrör. Men jag hoppas att Bua och Sanoi erbjuds något extra gott till middagsmålet ikväll.

I am convinced that Her Royal Highness Princess Sirindhorn's good wishes at the goodbye ceremony in Thailand will help Bua and Sanoi adjust well to their new environment. Queen Silvia and I will take personal interest in Bua and Sanoi well-being and follow their upbringing closely. I know that everybody at Kolmården will do their outmost to make them feel at home and to take very good care of them. Finally I wish Bua and Sanoi all the best for the future!

Thank you and good luck!