H.M. Konungens tal vid kommunbesök i Tyresö

Tyresö kommun

(Det talade ordet gäller)

Herr Landshövding,

Kommunfullmäktiges vice ordförande,

Kära Tyresöbor,

Vi har idag gjort en fantastisk resa i både tid och rum. Här i Tyresö, mitt emellan storstadens ständiga brus och vildmarkens tystnad, har Drottningen och jag fått ta del av de mest skilda verksamheter som ryms inom denna kommun.

Vi har träffat unga och gamla, människor från olika kulturer - och i våra samtal förstått att de naturnära bostadsområdena, flera bra skolor och förskolor, en utbyggd äldreomsorg, ett rikt föreningsliv och ett varierande näringsliv alla är faktorer som bidrar till att göra trivseln i Tyresö hög.

Brytningen mellan gammalt och nytt gör Tyresö till ett levande samhälle. Den fina Prinsvillan, där min farfars farbror Prins Eugen under många år fick rik inspiration till sina otroliga målningar, och det vackra Tyresö Slott, dit många av Er dras för rekreation och avkoppling, är kulturhistoriska pärlor, som Ni har all anledning att vara stolta över.

Kulturarvet i vårt land bär över huvudtaget på oanade rikedomar. Vi har det till låns och har skyldighet att förvalta det som våra förfäder byggt och verkat för, så att det kan lämnas vidare till våra barn.

Men vi har också ansvar för att fylla på detta arv, så det blir till en spegel av vår tids multikulturella samhälle. Att Ni här i Tyresö gör det på många olika sätt har vi fått flera spännande bevis för under dagen.

Ett samhälle blir aldrig färdigt. Det måste ständigt utvecklas och i den processen uppstår naturligtvis diskussioner och konflikter. Kloka människor sätter sig då runt förhandlingsbordet och talar sig fram till en vettig lösning.

Den vanan och traditionen har vi tack och lov i Sverige. Jag vet att den demokratiska andan är stark här i Tyresö och att de olika samhällssektorerna på bästa sätt försöker samverka.

Drottningen och jag har upplevt detta samspel mellan det offentliga och privata under dagens besök. Vi är tacksamma över att Ni velat ta emot oss här i "Trivsamma Tyresö" idag. Gästfriheten har varit stor. Praktpoppeln, som planterades i Fornuddsparken dagen till ära, hoppas jag växer sig stark, så att den tål alla vindar. Mitt enda bekymmer just nu är att jag möjligen ätit för många pepparkakor och blivit alltför snäll! Men det skadar inte efter en dag som denna.

Tack och på återseende. Lycka till!