H.M. Konungens tal vid invigningen av Skansens nya björnberg

Stockholm

(Det talade ordet gäller)

Herr Landshövding,

Kära naturvänner,

Under en hel vecka färdades jag nyligen på skidor, scooter och stundtals även i helikopter längs Kungsleden, från Hemavan i söder till Abisko i norr. Det var ett vildmarksäventyr, som jag verkligen kan rekommendera. Den mäktiga naturen i vinterskrud och spåren av olika djur var en upplevelse, som är svår att beskriva i ord.

Steget från Lapplandsfjällen till Skansen kan te sig lätt halsbrytande. Men jag kan ändå inte låta bli att idag tänka tillbaka på den närhet till naturen jag kände där uppe. Europas sista vildmark finns inom vårt vidsträckta lands gränser, ett kulturarv vi kan vara stolta över men som vi också måste vårda.

Till vildmarken hör naturligtvis våra rovdjur, varav brunbjörnen är det största. Det sägs att vi idag har ca tusen björnar i Sverige. Många entusiaster ger sig upp till fjälls för att skåda björn - men ytterst få har turen att få se detta mäktiga djur i frihet. För flera år sedan hade jag förmånen att med en av våra duktiga naturfotografer få skåda en björn i Jämtland på nära håll, efter lång och tålmodig väntan. Och den upplevelsen var fantastisk. Samma björn finns nu här på Skansen, dock endast på foto! Och då är det inte fullt lika spännande, måste jag säga.

Mina första minnen av björnar stammar annars just här ifrån björnberget på Skansen. Liksom de flesta andra barn i Stockholmstrakten såg jag med stor nyfikenhet fram emot det säkra vårtecknet när årets björnungar gjorde sin sorti från vinteridet. Och visst är det märkligt, men fastän man är vuxen är det lika spännande än!

De nya arrangemang som nu vidtagits för att förbättra livskvaliteten för Skansens brunbjörnar välkomnas av alla besökare. Närheten till djuren blir större, och därmed blir upplevelsen av dem mera äkta. Detta är en stor satsning, där många generösa givare har bidragit på olika sätt. Hoppas nu bara att björnarna själva uppskattar våra ansträngningar!

Att brunbjörnen är vårt största rovdjur samtidigt som det är ett av de mest populära "gosse-djuren" för barn är en anomali som inte är lätt att förklara. Möjligen är det så att Skansens björnberg spelar en viss roll när det gäller att göra brunbjörnen populär hos barn. För vem kan motstå de rara små bruna bollarna som tumlar om här på våren?

Och nu är det dags för en ny vår, en vår då Skansens nio brunbjörnar får ta en större och bättre boning i besittning. Med vattenutsikt och allt. Jag gläder mig å björnarnas vägnar och hoppas att Skansen fortsätter att ta väl hand om dessa vackra djur.

Härmed förklarar jag nya björnberget på Skansen invigt.