Program för jubileums­dagarna 13–16 september

Den 15 september firas H.M. Konungens 50 år på tronen. Kungl. Hovstaterna offentliggör i dag ett detaljerat program för firandet.

13 september

 • Mottagningar för organisationer
  Kungl. Slottet, kl. 10.00–13.00

 • Mottagning för riksdagen och regeringen. Riksdagen och regering överlämnar en officiell gåva till H.M. Konungen
  Kungl. Slottet, kl. 16.30

 • Gratulationslistor. Traditionsenligt bereds allmänheten möjlighet att, på anteckningslistor, gratulera Kungen med anledning av jubileet. Anteckningslistorna är framlagda i Kommendantsflygeln (flygeln mellan Kungl. Slottet och Storkyrkan) den 13 och 14 september kl. 10.00–13.00.
  Kommendantsflygeln, Kungl. Slottet, kl. 10.00–13.00
  Öppet för allmänheten!

 • Gratulationslistor för diplomatiska kåren. Traditionsenligt bereds beskickningarna i Stockholm möjlighet att, på anteckningslistor, gratulera Kungen med anledning av jubileet. Anteckningslistorna är framlagda i Riksmarskalksflygeln den 13 och 14 september kl. 10.00–13.00.
  Riksmarskalksflygeln, Kungl. Slottet, kl. 10.00–13.00

14 september

 • Mottagningar för organisationer
  Kungl. Slottet, kl. 10.00–13.00

 • Gratulationslistor. Traditionsenligt bereds allmänheten möjlighet att, på anteckningslistor, gratulera Kungen med anledning av jubileet. Anteckningslistorna är framlagda i Kommendantsflygeln (flygeln mellan Kungl. Slottet och Storkyrkan) den 13 och 14 september kl. 10.00–13.00.
  Kommendantsflygeln, Kungl. Slottet, kl. 10.00–13.00
  Öppet för allmänheten!

 • Gratulationslistor för diplomatiska kåren. Traditionsenligt bereds beskickningarna i Stockholm möjlighet att, på anteckningslistor, gratulera Kungen med anledning av jubileet. Anteckningslistorna är framlagda i Riksmarskalksämbetet den 13 och 14 september kl. 10.00–13.00.
  Riksmarskalksflygeln, Kungl. Slottet, kl. 10.00–13.00

 • Kungl. Operans jubileumsföreställning på Drottningholms slottsteater
  För inbjudna gäster, bestående av den Kungl. Familjen, nordiska kungliga gäster, de övriga nordiska statscheferna, regeringen och partiordföranden samt landshövdingarna och representanter för myndigheter, akademi, näringsliv, kungliga akademier, kultur och media med flera, ger Kungl. Operan under torsdagskvällen en jubileumsföreställning på Drottningholms slottsteater till H.M. Konungens ära. Kungliga baletten, Kungliga hovkapellet, Kungl. Operans kör samt solister medverkar i föreställningen.
  Drottningholmsteatern, kl. 18.00
 • Supé på Drottningholms slott
  Efter jubileumsföreställningen ger DD.MM. Konungen och Drottningen en privat supé på Drottningholms slott.
  Drottningholms slott, kl. 20.30

15 september

 • Allmän flaggdag. Riksdagen har beslutat dagen för 50-årsjubileet av H.M. Konungens trontillträde ska vara en tillfällig allmän flaggdag.
 • Kungl. Begravningsplatsen öppen
  För att ges möjlighet att besöka Gustaf VI Adolfs grav är den Kungl. Begravningsplatsen i Hagaparken öppen för allmänheten den 15 september kl. 11.00–15.00.
  Kungl. Begravningsplatsen, Hagaparken, kl. 11.00–15.00
  Öppet för allmänheten!

 • Te Deum
  Te Deum är en gammal kyrklig ceremoni som i kungliga sammanhang äger rum vid större händelser som jubileer och andra högtidliga tillfällen. Under tacksägelsegudstjänsten närvarar den Kungl. Familjen, nordiska kungliga gäster, de övriga nordiska statscheferna, representanter för regeringen, partiordföranden, representanter för trossamfund samt det tjänstgörande och icke-tjänstgörande Hovet.
  Slottskyrkan, Kungl. Slottet, kl. 10.30
  Te Deum direktsänds i SVT

 • Högvaktsavlösning
  Kl. 12.00 skjuts salut från Skeppsholmen genom Stockholms amfibieregementes försorg. Därefter närvarar H.M. Konungen, tillsammans med H.K.H. Prins Carl Philip, under högvaktsavlösningen när Livskvadron ur Livgardet avlöser Livkompaniet ur Livgardet. Arméns musikkår, Livgardets dragonmusikkår och Marinens musikkår konserterar under ceremonin.
  Yttre borggården, kl. 12.00
  Högvaktsavlösningen direktsänds i SVT
  Öppet för allmänheten!
Karta över åskådarplatser vid högvaktsavlösning
 • Sångarhyllning
  Kungl. Musikaliska Akademien, i samarbete med Sjungande barn, arrangerar efter högvaktsavlösningen en sångarhyllning till H.M. Konungens ära. Sångarhyllningen framförs av Radiokören, Västerås domkyrkas gosskör, barnkör från Linköpings musikklasser samt ungdomskörer från Lars-Erik Larssongymnasiet i Lund och Bodens musikklasser.
  Yttre borggården, kl. 13.20
  Sångarhyllningen direktsänds i SVT
  Öppet för allmänheten!

 • H.M. Konungen talar i tv och radio
  Under kvällen håller Kungen ett tal till Sveriges folk via Sveriges Television och Sveriges Radio.
  H.M. Konungens jubileumstal – 50 år på tronen sänds i SVT och Sveriges Radio


 • Jubileumsmiddag
  Under fredagen ger H.M. Konungen en jubileumsmiddag på Kungl. Slottet. Bland de inbjudna gästerna återfinns den Kungl. Familjen, de nordiska statscheferna och tronföljarna med gemåler, representanter för riksdagen, regeringen, partiordföranden, landshövdingarna, representanter för myndigheter, Försvarsmakten, akademi, näringsliv, kultur och media, de kungliga akademierna, stiftelser, trossamfund och Hovstaterna. Middagen avslutas med musikunderhållning.
  Rikssalen, Kungl. Slottet, kl. 19.30
  Talen under jubileumsmiddagen direktsänds i SVT

16 september

 • Kortege genom Stockholm
  Under lördagen färdas DD.MM. Konungen och Drottningen i hästanspänd kortege genom centrala Stockholm.

  Kortegevägen med häst och vagn är: Slottsbacken, Skeppsbron, Strömbron, Kungsträdgårdsgatan, Hamngatan, Sveavägen, Tegnérgatan, Birger Jarlsgatan, Nybroplan och Nybrokajen. Från Hovslagargatan färdas Kungaparet därefter med bil över Skeppsholmsbron och längs Svensksundsvägen för att embarkera kungaslupen Vasaorden vid Östra brobänken. Vasaorden kommer därefter att ro förbi Kastellholmen och över Stockholms ström till nedre Logårdstrappan nedanför Kungl. Slottet.

  Cirka 3 000 soldater och sjömän ur 24 förband ur Armén, Marinen och Flygvapnet paraderar utmed kortegevägen.

  Eskortskvadron ur Livgardets livskvadron rider före och efter den kungliga vagnen.

  Längs kortegevägen spelar musikkårer ur Försvarsmakten.

  Kungaslupen Vasaorden bemannas av befäl, soldater och sjömän ur Stockholms amfibieregemente, samt tredje och fjärde sjöstridsflottiljerna.

  En fanborg bestående av 80 fanor ur Försvarsmakten samt från fyra frivilliga försvarsorganisationer välkomnar Kungen och Drottningen när Deras Majestäter stiger i land nedanför Kungl. Slottet.
  Hästkortege, kl. 14.30
  Rodd med Vasaorden, kl. 15.05
  Kortegen och rodden direktsänds i SVT
  Öppet för allmänheten!
Karta över kortege och rodd.

Karta över kortege och rodd. Klicka på kartan för att förstora.

 • Stockholms stads konsert till Kungens ära
  DD.MM. Konungen och Drottningen och den Kungl. Familjen närvarar när Stockholms stad arrangerar en jubileumskonsert på Norrbro med anledning av Kungens 50 år på tronen. Flera av Sveriges mest folkkära artister framför svenska hits skapade under Kungens 50 år på tronen. Artisterna ackompanjeras av Johan Landqvists Orkester. Konferencier är Zinat Pirzadeh.
  Norrbro, kl. 16.00
  Konserten direktsänds i SVT
  Öppet för allmänheten!