Andreas Ershammar – ny chef för H.M. Konungens hovstat

Departementsrådet Andreas Ershammar tillträder den 1 januari 2023 tjänsten som chef för H.M. Konungens hovstat.

Andreas Ershammar ansvarar i sin nya befattning för planering och genomförande av H.M. Konungens enskilda samt DD.MM. Konungens och Drottningens gemensamma program. I tjänsten ingår även att ansvara för DD.KK.HH. Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias officiella åtaganden. Ershammar efterträder hovmarskalk Göran Lithell som den 1 januari blir H.M. Konungens förste hovmarskalk och chef för Hovmarskalksämbetet.

Anders Ershammar

Anders Ershammar. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Om sin nya befattning vid Kungl. Hovstaterna säger Andreas Ershammar:

– Jag är mycket glad över förtroendet att få arbeta för statschefen och Kungafamiljen. Jag känner stor ödmjukhet inför uppdraget att tillsammans med kollegorna få bistå Kungafamiljen i deras viktiga arbete för att främja Sveriges intressen.

Andreas Ershammar är nationalekonom och har en bakgrund från Utrikes­departementet. Han kommer närmast från tjänsten som departements­råd och biträdande chef vid UD:s enhet för främjande och hållbart företagande. Dessförinnan har han bland annat tjänstgjort vid ambassaderna i Washington D.C. och Dar es Salaam. Andreas Ershammar har även varit biträdande chef vid UD:s säkerhetsenhet.

Till toppen