Inkommande statsbesök från Spanien – programmet i korthet

Den 24–25 november avlägger DD.MM. Konung Felipe VI och Drottning Letizia av Spanien statsbesök i Sverige. Det spanska kungaparet åtföljs av bland andra utrikesminister José Manuel Albares.

Syftet med besöket är att ytterligare stärka de goda relationerna mellan länderna. Besöket syftar också till att stimulera samarbeten inom återhämtningen från covid-19-pandemin, med fokus på innovativa och hållbara lösningar.

Programpunkter onsdagen den 24 november

Kungliga slottet

Dagen inleds traditionsenligt med att kungaparen åker gemensamt i kortege genom Stockholm från Hovstallet till Slottet. På slottets inre borggård inspekterar kungarna en hedersvakt ur Livgardet och därefter hälsas det spanska kungaparet välkomna av riksdag och regering.

Pressuttalande

Konungarna av Spanien och Sverige håller under förmiddagen var sitt pressuttalande inne på Slottet. Förmiddagen avslutas med en privat lunch för Spaniens Kung och Drottning tillsammans med den svenska Kungafamiljen.

Nobelmuseet

Under eftermiddagen besöker kungaparet Nobelmuseet i Gamla stan. Deras Majestäter kommer bland annat att få en visning av en specialutställning av konstnären Santiago Ramón y Cajal, Nobelpristagare i medicin 1906.

Riksdag och regering

Konungen av Spanien tas under eftermiddagen emot av talmannen i riksdagen och statsministern i Adelcrantzska palatset.

Karolinska Institutet

Drottningarna av Spanien och Sverige besöker under eftermiddagen ett seminarium på Karolinska Institutet i Solna. Seminariet kommer att behandla frågor kring funktionshinder och sällsynta diagnoser.

Galamiddag på slottet

Under kvällen ges en galamiddag för Spaniens kungapar på Kungliga slottet.

Programpunkter torsdagen den 25 november

Näringslivsseminarium

Kungarna inleder onsdagen med ett näringslivsmöte på Grand Hôtel under vilket representanter för fem branscher från respektive land kommer att föra samtal utifrån statsbesökets teman.

De två statscheferna kommer därefter att bege sig till Operaterrassen där ett större näringslivsseminarium äger rum.

Kungl. Tekniska högskolan

Onsdagens andra programpunkt för de två kungarna äger rum på Kungl. Tekniska högskolan. Under programmet kommer mötesdeltagarna att diskutera smarta transporter, digitalisering och en hållbar återhämtning efter pandemin.

Språkseminarium

Drottningarna närvarar samtidigt vid ett seminarium i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet om språk, litteratur och översättning som en bro mellan kulturer. Seminariet arrangeras av Svenska institutet och Instituto Cervantes.

Lunch i Stadshuset

Stockholms stad bjuder under statsbesökets andra dag på traditionsenlig lunch i Stockholms stadshus.

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien

Kungarnas eftermiddagsprogram avslutas med ett besök på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien på temat hållbar energi i klimatförändringar.

Mottagning på spanska ambassaden

Spaniens kungapar bjuder avslutningsvis sina svenska värdar på en mottagning i det spanska residenset på Kungl. Djurgården.

Avskedsceremoni

Statsbesöket avslutas på onsdagskvällen när Kungen och Drottningen tar avsked av Spaniens kungapar på Arlanda flygplats.

Ackreditering

Medieprogrammet med tider och adresser skickas ut till ackrediterad media senast två dagar före statsbesökets start.

Till toppen