Kungen delade ut pris till Årets nybyggare 2015

Vid en ceremoni på Kungliga Slottet delade Kungen i dag ut HMK Carl XVI Gustafs pris till Årets Nybyggare. Priset är uppdelat i två kategorier – Nystart och Pionjär.

Kungen inledde ceremonin med att bl.a. säga:

- De utmärkelser som strax ska delas ut till Årets nybyggare - de är viktiga. I år liksom tidigare år. Men kanske är de extra viktiga just idag.

Just nu kommer många människor till Sverige från andra länder. Inte alltid för att de önskat lämna sina hem, men för att de måste.

Vi talar mycket om hur vi bäst hjälper nykomlingar in i det svenska samhället. Det är bra. Det ska vi göra. Men låt oss samtidigt inte glömma bort att tala om vad de som kommer till Sverige kan bidra med.

2015 års pristagare:

Årets Nybyggare - Jamshaid och Nasir Gill, Green Plank AB

Motivering

Produktutvecklingen började redan i Pakistan. Jamshaid Gill utvecklade alternativ byggmaterial genom att kombinera återvunnen plast, trä och ris-skal. Men precis när det var dags att börja producera var han, av politiska skäl, tvungen att med sin familj lämna landet. 2009 kom han till Sverige och startade direkt företaget med sin bror, som redan var här. Efter 4 dagen på SFI började han sälja trall, räcken, staket och plank till svenska byggvaruhus. Green Planks produkter har en unik kombination av material samt en högteknologisk tillverkningsprocess. Idag omsätter Green Plank 25 MSEK. Deras ambition, innovation och miljötänk lämpar bröderna väl för att mottaga priset Årets Nybyggare.

Årets Pionjär: Behrang och Behrooz Gilanpours, Ozonetech System AB

Motivering

Som 8 åring flydde Behrang Gilanpours, med sin mor och sin bror Behrooz, krigets Iran och anlände Sverige 1987. 9 år senare började han på civilingenjörslinjen i Linköping. Hans ett år yngre bror började vid Lunds universitet. Det började med ett examensjobb, sedan anställning och 2006 belånade föräldrarna sitt hus och bröderna tog över företaget. Tack vare en mängd med extraarbete kunde de överleva. Idag har de 10 anställda och har skapat ett unikt miljöföretag. Genom att använda Ozongas har de skapat Ozongeneratorer som renar luft och vatten. 2012 tog det fart när det kom en branschrekommendation som förespråkade deras teknik. 2014 omsatte företaget 10 MSEK.

I ceremonin deltog även Närings- och Innovationsminister Mikael Damberg, nomineringskommitténs ordförande Björn Eriksson, direktör Göran Lagerwall, ALMI samt direktör Annika Falkengren, SEB.

För information, vänligen kontakta Informationsavdelningen, tfn 08-402 60 00.

De utmärkelser som strax ska delas ut till Årets nybyggare - de är viktiga. I år liksom tidigare år. Men kanske är de extra viktiga just idag.

Just nu kommer många människor till Sverige från andra länder. Inte alltid för att de önskat lämna sina hem, men för att de måste.

Vi talar mycket om hur vi bäst hjälper nykomlingar in i det svenska samhället. Det är bra. Det ska vi göra. Men låt oss samtidigt inte glömma bort att tala om vad de som kommer till Sverige kan bidra med.

H.M. Konungen

Bakgrund till utmärkelsen Årets Nybyggare

I arbetet att lyfta fram goda exempel och förebilder instiftade IFS, Internationella Företagarföreningen i Sverige, 1999, HMK Carl XVI Gustafs pris till Årets Nybyggare. Det är ett pris som årligen delas ut till två företagare med utländsk bakgrund som har lyckats överkomma alla hinder och startat samt utvecklat ett företag. Priset ska förutom att lyfta fram företagsamma individer med invandrarbakgrund även försöka bryta den stereotypa bild många har om invandrarföretag. Genom priset vill IFS få omvärlden att förstå de speciella omständigheter som gäller för många invandrare som väljer företagande som försörjningsmodell. Med priset vill IFS inte bara hedra duktiga svenska företagare med utländsk bakgrund utan även belysa de speciella svårigheter dessa företagare kan möta.