Statsbesök i Litauen 7–9 oktober 2015

Kungen och drottningen avlägger statsbesök i Litauen 7-9 oktober 2015 på inbjudan av president Dalia Grybauskaite. Utrikesminister Margot Wallström och närings- och innovationsminister Mikael Damberg representerar regeringen vid statsbesöket.

Temat för besöket är ”Östersjön förenar oss” och syftet är att uppmärksamma och ytterligare stärka det svensk-litauiska samarbetet såväl politiskt, kulturellt som ekonomiskt.

Vidare är syftet att för ett fortsatt handels- och investeringsutbyte öka attraktionskraften för svenska företag och uppmärksamma forskning, innovation och företagens sociala ansvarstagande. Flera framstående svenska företag finns redan på den litauiska marknaden, bland annat IKEA, TeliaSonera och Swedbank.

Under statsbesöket leder Jens Spendrup, ordförande i Svenskt Näringsliv, tillsammans med Ylva Berg, vd för Business Sweden, en svensk näringslivsdelegation. Vid ett näringslivsforum, Swedish Business Forum and Awards, kommer priser att delas ut till särskilt framstående svenska och litauiska företag.

Fokus kommer även att rikas mot havsmiljön i Östersjöregionen och betydelsen av nya effektiva energisystem i regionen, bland annat Nordbalt-kabeln, som Sverige och Litauen anlägger tillsammans.

Det senaste statsbesöket i Litauen ägde rum i oktober 1992.

Medieackreditering till besöket öppnar efter sommaren.