Hedvig Eleonora – den svenska barockens drottning

I år är det 300 år sedan riksänkedrottning Hedvig Eleonora gick ur tiden. En anmärkningsvärd kvinna som förverkligade sina politiska och dynastiska ambitioner. Det uppmärksammas med tre utställningar på temat "Hedvig Eleonora – den svenska barockens drottning". På tre Kungliga slott – Drottningholm, Gripsholm och Strömsholm – slott som alla har starka kopplingar till riksänkedrottningen.

Pressvisning

Onsdagen den 29 april klockan 11.30 är det pressvisning för Drottningholmutställningen med tema Trädgård och natur i hovkulturen på Drottningholms slott.

I slottssalarna, med utsikt över trädgårdsanläggningen, erbjuds en sinnesupplevelse med bilder, dofter, ljud och växter. Slottets barockinredningar och föremål ur Skattkammarsamlingen visar hur flora och fauna inspirerade både i stort och smått.

Som en del i utställningen visas under fem dagar, 30 april – 4 maj, en blomsterutställning inne på slottet. Med blomsterprakt, festliga arrangemang och historiska kulturväxter har Hedvig Eleonoras barockträdgård flyttat in i slottet.

Överintendent Margareta Nisser-Dalman, förste intendent Lars Ljungström hovflorist Claes Carlsson, och slottsträdgårdsmästare Paulina Landin presenterar utställningarna.

Invigning

Onsdagen den 29 april klockan 14.00 invigs utställningen av H.M. Drottningen.

Övriga två utställningar på temat Hedvig Eleonor

Talande textil – Gripsholms slott 14 maj 2015-6 januari 2016
Utställningen invigs av H.K.H. Kronprinsessan Victoria den 13 maj kl.11.30.

Ridkonst och fursteroll – Strömsholms slott 30 maj 2015- 31 augusti 2015
Utställningen invigs av H.K.H. Prins Carl Philip den 26 maj kl.10.00.

Ackreditering

Anmälan sker till info@royalcourt.se senast den 27 april. Efter visningen bjuds en lätt lunch.

Kontakt och mer information
Informationssekreterare Ann-Christine Jernberg
Tel: 08-402 67 60, 070-563 00 19
E-post: ann-christine.jernberg@royalcourt.se

Till toppen