Prinsparets gemensamma monogram

Prins Carl Philip och Fröken Sofia Hellqvists gemensamma monogram består av ett spegelmonogram med initialerna till deras namn. Prins Carl Philips hertigkrona vilar över monogrammet.

Monogrammet är gjort av heraldiske konstnär Vladimir A. Sagerlund och Prins Carl Philip.

Historik

Sedan Vasakungarnas tid har kungligheter brukat monogram. Ätten Bernadotte har fullföljt denna tradition. När Jean Baptiste Bernadotte, Karl Johan, valdes till tronföljare 1810 skapades ett namnchiffer med CJ under en kronprinskrona. Efter trontillträdet 1818 ersattes den öppna kronprinskronan av den slutna kungakronan.

Under 1900-talet har Sveriges skickligaste grafiska konstnärer fått i uppdrag att utforma nya kungliga monogram. Acke Kumlien skapade tillexempel monogrammet för Gustav VI Adolf.

Karl-Erik Forsberg skapade 1973 ett monogram för Kung Carl Gustaf och 1976 ett monogram för Kungaparet. Bokstavsmonogrammet CGS användes i samband med Kungaparets vigsel 1976 på det stora paradtäcket som täckte trappan från Logården till Östra valvet vid Kungaparets intåg i Slottet. Kungaparets spegelmonogram används bland annat på inbjudningskort.