Statsbesök till Lettland - program och ackrediterings­information

Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia avlägger statsbesök i Lettland den 26-27 mars 2014 på inbjudan av president Andris Bērzinš.

Den svenska regeringen kommer att vara representerad. Även en svensk näringslivsdelegation besöker Lettland i samband med besöket.

Syftet med besöket är att bekräfta och ytterligare stärka de utmärkta relationerna mellan Sverige och Lettland inom kultur, politik och näringsliv.

Ur det preliminära programmet:

Onsdag 26 mars

På förmiddagen äger den officiella välkomstceremonin rum på presidentpalatset. Välkomstceremonin följs av samtal mellan kungaparet och presidentparet samt officiella överläggningar.

Kungaparet deltar tillsammans med presidentparet i en kransnedläggning vid Frihetsmonumentet, som uppfördes till minne av de soldater som dödades under det lettiska självständighetskriget 1918-1920 och som tjänar som en symbol för Lettlands självständighet och suveränitet.

Kungen och drottningen besöker Ockupationsmuseet som grundades 1993 i syfte att ställa ut föremål, arkivdokument och utbilda allmänheten om ockupationen av Lettland 1940-1991.

Parlamentets talman, Solvita Āboltiņa, bjuder kungen med delegation på lunch i parlamentet.

Efter lunchen deltar kungen och presidenten i öppnandet av ett svensk-lettiskt näringslivsforum som syftar till att utveckla samarbetet mellan företag och stärka konkurrenskraften i Östersjöregionen. Vid forumet medverkar även den lettiske ekonomiministern och ett stort antal företagsledare inom bl.a. bank-, telekommunikations- och tillverkningssektorerna.

Kungaparet träffar under eftermiddagen svenska medier på Sveriges ambassad.

På kvällen ger presidentparet en bankett i presidentpalatset.

Torsdag 27 mars

Kungen har på morgonen ett möte med Lettlands premiärminister Laimdota Straujuma.

Drottningen gör på förmiddagen ett besök på Rīga Stradiņš Universitet där hon träffar svenska studenter. Universitetet har utbildningar inom bl.a. medicin och hälsovård och forskningen som bedrivs där är särskilt inriktad mot områden av stor samhällsnyttig betydelse, såsom rehabilitering och offentlig sjukvård.

Drottningen besöker också utställningen "1914" på Arsenāls som är en del av Lettlands Nationalmuseum. "1914" är ett av projekten under året i Riga som Europas kulturhuvudstad. Utställningen består av bildkonst och handlar om hur första världskriget har påverkat den historiska, sociala och kulturella utvecklingen i Europa.

Kungen kommer under förmiddagen att besöka två företag: det svenskägda Plockmatic och det lettiska företaget GroGlass.

Under eftermiddagen besöker drottningen Frälsningsarmén. Drottningen besöker två verksamheter varav det ena är ett dagcenter för barn, Patverum, där barn från utsatta familjer erbjuds hjälp med läxor, får lunch, kan spela spel och genomföra andra aktiviteter efter skolan. Avotu centrs är den andra verksamheten vars personal gör hembesök till mindre bemedlade personer och personer med funktionsnedsättningar, och erbjuder dem praktisk hjälp med bland annat mat och kläder, samt anordnar sociala aktiviteter.

Kungen besöker Handelshögskolan i Riga som i år firar sitt 20-årsjubileum. Handelshögskolan i Riga grundades 1994 av Handelshögskolan i Stockholm med stöd från Sveriges regering som finansierar ett stipendieprogram för studenter från länder som ingår i det Östliga partnerskapet. I anslutning till besöket anordnas ett seminarium på Handelshögskolan med fokus på Lettlands 10 år i EU och på Östliga partnerskapet. Vid seminariet medverkar bl.a. Sveriges och Lettlands utrikesministrar.

Kungaparet är på kvällen värdar för en svarsmiddag som ges på Riga Bourse, som tidigare var Rigas börshus och som uppfördes under mitten av 1800-talet. Numera innehåller Riga Bourse ett museum med både utländsk och lettisk konst och är en del av Lettlands Nationalmuseum.

Till toppen