Statsbesök till Sydkorea - program och ackrediteringsinformation

Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia avlägger statsbesök i Sydkorea den 30 maj - 1 juni 2012 på inbjudan av president Lee Myung-bak och hans hustru Kim Yoon-ok.

Syftet med besöket är att främja relationerna mellan Sydkorea och Sverige, som är betydande, såväl i fråga om handel och ekonomi som på områden såsom vetenskap, forskning, kultur och utbildning.

Den svenska regeringen representeras av näringsminister Annie Lööf. Även en näringslivsdelegation besöker Sydkorea i samband med statsbesöket under ledning av ordföranden för Svenskt Näringsliv, Kenneth Bengtsson.

Medierepresentanter behöver särskild ackreditering för att kunna bevaka statsbesöket. Sista dag för ansökan om ackreditering är 10 maj 2012.

Preliminärt program

Tisdag 29 maj

Kungaparet anländer till Sydkorea redan under tisdagen för bland annat ett besök i Panmunjom och den svenska övervakningsdelegationen i den demilitariserade zonen mellan Sydkorea och Nordkorea.

Onsdag 30 maj

Statsbesöket inleds formellt på onsdagen med kransnedläggning och besök på War Memorial Museum of Korea och fortsätter därefter med en officiell välkomstceremoni på presidentpalatset the Blue House och officiella samtal.
För eftermiddagens program planeras bland annat besök på företag och invigning av en svensk filmvecka. Dagen avslutas med en statsbankett med det sydkoreanska presidentparet som värdar.

Torsdag 31 maj

Under torsdagen planeras bland annat möte med den svenska näringslivsdelegationen, medverkan vid ett vetenskapsseminarium, besök på internationellt vaccineringsinstitut samt ett sjukhus. Eftermiddagens program avslutas med en pressträff för svenska media. På kvällen ger kungaparet en svarsbankett.

Fredag 1 juni

Kungaparet lämnar Seoul på morgonen och reser vidare till Yeosu för att besöka världsutställningen Yeosu Expo, vars tema är den levande miljön i hav och kustområden. Därefter avslutas statsbesöket.