Statsbesök från Finland 17-18 april 2012

Finlands president Sauli Niinistö avlägger statsbesök i Sverige på inbjudan av Hans Majestät Kung Carl XVI Gustaf. Presidentens maka, Jenni Haukio, deltar också i statsbesöket.

Sauli Niinistö tillträdde som Finlands tolfte president den 1 mars i år. Enligt traditionen går det första statsbesöket till Sverige. Det senaste statsbesöket från Finland ägde rum i maj 2000 efter att den dåvarande presidenten Tarja Halonen tillträtt.

Statsbesöket syftar till att fördjupa och intensifiera de redan utmärkta relationerna mellan grannländerna. Sverige och Finland har ett mycket nära och brett samarbete inom samhällets alla områden, och står också varandra nära inom EU och kring nordiska frågor. Sverige och Finland deltar också mycket aktivt i samarbetet i vårt gemensamma närområde, bland annat inom Östersjö-, Barents- och Arktiska råden.

Programmet innehåller bland annat möten med riksdagens talman Per Westerberg och statsminister Fredrik Reinfeldt. Mer information om programinnehåll följer.

Till redaktionen


Medierepresentanter behöver särskild ackreditering via UD för att kunna bevaka statsbesöket. Sista dag för ansökan om ackreditering är den 4 april.

Till toppen