Kungen reser i egenskap av scouternas hedersordförande till världens största scoutnation - Indonesien

Vid sitt besök i Indonesien kommer Kungen att möta Indonesiens president, Dr. Susilo Bambang Yudhoyono. Presidenten är engagerad i scoutrörelsen och kommer tillsammans med Kungen den 30 januari till och med den 2 februari besöka scouter i både Jakarta och Yogyakarta.

Med över 20 miljoner scouter är Indonesien världens scouttätaste land. Scoutrörelsen grundades där 1912 och firar nu 100 år. Kungens resa till Indonesien har syftet att dels följa hur scouterna arbetar i Indonesien och dels att lyfta Messengers for Peace-programmet som lanserades 2011.

Under besöket kommer Kungen att erhålla den indonesiska scoutrörelsens högsta utmärkelse för sina insatser inom scouting, Lencana Tunas Kencana.

Om Messengers of Peace:
Messengers of Peace lanserades under hösten 2011 som ett sätt att knyta samman alla de sociala projekt som scoutrörelser över hela världen arbetar med. Det kan innebära både projekt inom miljö, samhälle eller utbildning. Messengers of Peace arbetar också för att skapa tätare kontakter mellan scouter över hela världen genom sociala medier. Under lanseringen av programmet lovade den indonesiska scoutrörelsen att inom 12 månader ha 2 miljoner scouter anslutna till programmet.

Presskontakt vid Sveriges ambassad i Jakarta:
Amreta Sidik, amreta.sidik@foreign.ministry.se, telefon: +62-21-2553 5900. (Tidsskillnad CET + 6 timmar).