Statsbesök till Polen — preliminärt program

Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia avlägger statsbesök i Polen den 4-6 maj 2011 på inbjudan av president Bronislaw Komorowski. Utrikesminister Carl Bildt, närings- och energiminister Maud Olofsson och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd representerar den svenska regeringen vid besöket.

Medierepresentanter behöver särskild ackreditering för att kunna bevaka besöket på plats. Sista dag för ansökan om ackreditering är 14 april.

Programmet för statsbesöket, som är under utarbetande, kommer att innehålla inslag som belyser de båda grannländernas nära politiska, ekonomiska och kulturella förbindelser. Gemensamma EU- och Östersjöfrågor (Polen övertar EU-ordförandeskapet 1 juli 2011), hållbar stadsplanering och hållbar energi, trafiksäkerhet och miljö präglar programmet.

Svenskt Näringslivs ordförande Kenneth Bengtsson leder en näringslivsdelegation till Polen i samband med statsbesöket. I delegationen ingår företag och organisationer med affärsintressen i Polen. Exportrådet, som ansvarar för programmet, arrangerar ett antal möten för svenska företag med intresse för den polska marknaden och står också värd för ett trafiksäkerhetsseminarium i Wroclaw den 6 maj med ett svensk koncept, Vision Zero Initiative.

Några hållpunkter för besöket, med reservation för ändringar:

Onsdag 4 maj - Warszawa

Direkt efter ankomst på morgonen deltar Kungaparet och statsråden i en högtidlig välkomstceremoni vid presidentpalatset, följd av officiella överläggningar och lunch. På eftermiddagen har Kungen möten med företrädare för det officiella Polen. Drottningen har ett program tillsammans med fru Komorowska. På kvällen ger presidentparet en middag i presidentkansliet.

Torsdag 5 maj - Warszawa

Kungaparet och närings- och energiministern möter företrädare för svenskt och polskt näringsliv. Statsråden kommer också att ha bilaterala möten under dagen. Kungen och näringsministern deltar i en konferens om hållbar stadsplanering och grön energi, Symbio City. Drottningen och fru Komorowska deltar i en konferens om funktionshindrade barns rättigheter, Dignity of the Disabled Child, där också Sveriges infrastrukturminister och Polens barnombudsman medverkar.

Kungaparet träffar polska svenskstudenter, översättare och lärare vid Svenska språkdagar, där årets tema är svensk deckarlitteratur och svenska deckarförfattare deltar. På Kungaparets program står också en pressträff, möte med personalen vid Sveriges ambassad och en mottagning för svenskkolonin. På kvällen ger Kungaparet en middag för presidentparet och inbjudna polska och svenska gäster.

Fredag 6 maj - sydvästra Polen

Statsbesökets sista dag går resan till sydvästra Polen och städerna Wroclaw och Swidnica, där stora infrastruktursatsningar (bland annat inför fotbolls-EM 2012) möter historiska miljöer med svenska band till 1600-talet. På Kungaparets program i Wroclaw står möten med lokala och regionala politiska företrädare och besök gamla stan. Kungen och infrastrukturministern deltar också i ett trafiksäkerhetsseminarium,Vision Zero Initiative, som arrangeras av Exportrådet.

Statsbesöket avslutas på seneftermiddagen med en konsert på polsk-svenskt historiskt tema i Fredskyrkan i Swidnica, Europas största träkyrka. Fredskyrkan finns upptagen på UNESCOs världsarvslista.

Till toppen