Statsbesök till Botswana - ur programmet

Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia avlägger statsbesök i Botswana den 22 -25 mars 2011 på inbjudan av president Ian Khama. Den svenska regeringen representeras av biståndsminister Gunilla Carlsson och landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Sista dag för ansökan om medieackreditering var den 7 mars.

Ur programmet

Tisdag 22 mars

Kungaparet anländer till Gaborone under förmiddagen där en officiell välkomstceremoni äger rum, följt av samtal mellan kungen och presidenten samt officiella överläggningar på presidentkansliet. Programmet fortsätter därefter med en officiella lunchbankett med presidenten som värd och med tal av de två statscheferna. Ett antal avtal mellan Sverige och Botswana undertecknas efter lunchen. Dels om samarbete på energiområdet, dels ett samarbetsavtal om aktörssamverkan och ett till detta knutet proceduravtal.

Eftermiddagen inleds med att kungaparet närvarar vid invigningen av en fotoutställning av Mattias Klum. Därefter besöker kungen parlamentets talman medan drottningen besöker SOS barnbyar. Dagen avslutas med ett besök på Botswanas största trädgårdsanläggning Sanitas samt briefing och middag med den svenska näringslivsdelegationen.

Onsdag 23 mars

På förmiddagen besöker kungaparet Diamond Trading Centre Botswana (DTCB) följt av ett möte med svenskar bosatta i Botswana. Därefter besöker kungen Southern African Development Community (SADC) och drottningen gör besök på Spinalis, en svensk stiftelse verksam i Botswana, vars huvudmål är att främja forskning och behandlingsutveckling inom ryggmärgsskadeområdet.

Kungaparet ger därefter en officiell lunch för presidenten samt företrädare för regering, myndigheter och näringsliv.

Efter lunchen besöker kungaparet Botswanas Röda Kors följt av ett besök Baylor's Clinic för samtal om hiv/aidsfrågor.

Eftermiddagens program avslutas med en pressträff för svensk media.

Torsdag 24 mars

På förmiddagen deltar kungen, samt håller anförande, på ett seminarium organiserat av Sveriges Exportråd. Drottningen besöker en frivillighetsorganisation som arbetar med hiv/aidsfrågor. Därefter lämnar kungaparet Gaborone och reser vidare till Kasane i nordöstra Botswana. Efter en officiell välkomstceremoni på flygplatsen besöker kungaparet nationalparken Chobe. På programmet står bland annat en officiell lunch med representanter från Botswanas regering samt företrädare för de lokala myndigheterna.

Fredag 25 mars

Förmiddagen inleds med en föredragning om hållbar turism i Botswana och avslutas med en svensk pressträff i nationalparken. Därefter reser kungaparet tillbaka till Gaborone där statsbesöket avslutas med en avskedsceremoni på flygplatsen.