Kronprinsessparet besökte Högsta domstolen

Den 10 april besökte Kronprinsessan och Prins Daniel Högsta domstolen för att få en djupare kunskap om hur arbetet på domstolen går till.

Kronprinsessparet togs emot av Högsta domstolens ordförande Anders Eka och kanslichef Jens Wieslander.

Kronprinsessparet togs emot av Högsta domstolens ordförande Anders Eka och kanslichef Jens Wieslander. Foto: Ida Åkesson/SPA

Högsta domstolen är den högsta instansen av de allmänna domstolarna i Sverige. Domstolens huvuduppgift är att skapa prejudikat, vägledande avgöranden, främst på straffrättens och civilrättens område.

Högsta domstolen har sina lokaler i Bondeska palatset i Gamla stan. Vid besöket fick Kronprinsessparet information om domstolens historia och nuvarande verksamhet, samt träffa några av domstolens medarbetare.

Historik

Högsta domstolen inrättades av kung Gustav III år 1789. Domstolen hade tolv ledamöter. Hälften skulle vara frälse (adliga) och hälften ofrälse. Kungen kunde delta i dömandet och hade två röster och utslagsröst. Kungens rätt att delta i dömandet upphörde först år 1909, men hade då inte använts på länge.

Genom 1974 års regeringsform upphörde Högsta domstolen att döma i kungens namn som Kungl Maj:t. Därmed upphörde också bruket att Högsta domstolens domar och beslut meddelades på Stockholms slott där de försågs med kungens sigill.

Upptäck mer