Kungen vid Gastronomiska akademiens belöningsceremoni

Den 15 januari närvarade Kungen vid Gastronomiska akademiens belöningsceremoni på Kungl. Slottet. Under ceremonin delade Kungen bland annat ut akademiens medaljer för insatser inom svensk matkultur.

Kungen delade ut Gastronomiska akademiens guldmedalj till Stefan Ekengren, Restaurang Hantverket.

Kungen delade ut Gastronomiska akademiens guldmedalj till Stefan Ekengren, Restaurang Hantverket. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Vid sammankomsten deltog också kulturutskottets ordförande Amanda Lind som talade om måltiden som konstart inom kultursektorn.

Kungen hälsade deltagarna välkomna till Kungl. Slottet.

Kungen hälsade deltagarna välkomna till Kungl. Slottet. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Gastronomiska Akademiens belöningar för 2023

Kungen delade ut följande utmärkelser vid belöningsceremonin:

Guldmedalj

Stefan Ekengren, Restaurang Hantverket, Stockholm som genom sina kokböcker hyllar svenska råvaror och traditioner, från festrätter till tröstmat, husmanskost och nu senast potatis.

Silvermedalj

Ulrika Brydling, kock, krögare, sommelier, utbildare, hållbarhetsstrateg och matinspiratör samt chef för Eldrimner i Östersund.

Ulrika Brydling, som bland annat är kock, krögare och utbildare, fick ta emot Gastronomiska akademiens silvermedalj ur Kungens hand.

Ulrika Brydling, som bland annat är kock, krögare och utbildare, fick ta emot Gastronomiska akademiens silvermedalj ur Kungens hand. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Guldpennan

Gunilla von Heland, Allt om Mat. Mångårig medarbetare med stor pedagogisk talang som uppfostrat mängder av matskribenter och inspirerat ännu fler läsare.

Diplom

  • Petter Bendelin, charkuterist, AB Gotlands Korvfabrik
  • Janne Bark, krögare, Musselbaren i Ljungskile och Smögen
  • Maria Smith, Madeleine Linins Mörner, Anna Henning Moberg, Axfoundation, Torsåker.
Belöningsceremonins mottagare av medaljer och diplom.

Belöningsceremonins mottagare av medaljer och diplom. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Slottet

Ceremonin i Bernadottebiblioteket avslutades med att Stockholm överlämnade titeln Europas gastronomiska huvudstad till Madrid. Vid överlämningen deltog kommunfullmäktiges ordförande Olle Burell, Visit Stockholms vice vd Caroline Strand, Måltidsakademiens preses PO Berg tillsammans med den spanska gastronomiska akademiens direktör Luis Suárez de Lezo och Spaniens ambassadör i Stockholm, Cristina Latorre Sancho.

Kungen vid Gastronomiska akademiens belöningsceremoni i Bernadottebiblioteket.

Kungen vid Gastronomiska akademiens belöningsceremoni i Bernadottebiblioteket. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Gastronomiska akademien

Gastronomiska akademien bildades år 1958 på initiativ av Sten Broman, Fritiof Nilsson Piraten och Tore Wretman. Prins Bertil var en av akademiens ledamöter. Kungen är ledamot och innehar akademiens tallrik nr 17.

Gastronomiska akademiens syfte är att värna om och verka för den gastronomiska kulturens och gastronomins utveckling i Sverige. Akademien delar kontinuerligt ut medaljer, diplom, pris och stipendier samt anordnar seminarier inom gastronomi.

Läs mer om Gastronomiska akademien