Kronprinsessan avtäckte konstverk med anledning av Stockholms stadshus 100-årsfirande

På midsommarafton den 23 juni avtäckte Kronprinsessan, i närvaro av Prins Daniel, konstverket Kärlekspar på klippan med anledning av Stockholms stadshus 100-årsjubileum.

Kronprinsessan tillsammans med Olle Burell vid avtäckningen av skulpturen.

Kronprinsessan tillsammans med Olle Burell vid avtäckningen av skulpturen. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Stockholms stadshus invigdes av kung Gustaf V på midsommarafton 1923 och för att uppmärksamma 100-årsjubileet avtäckte Kronprinsessan, i närvaro av Prins Daniel, den nya bronsskulpturen Kärlekspar på klippan av Stina Persson.

Kronprinsessan, Prins Daniel, konstnären Stina Persson och kommunfullmäktiges ordförande Olle Burell.

Kronprinsessan, Prins Daniel, konstnären Stina Persson och kommunfullmäktiges ordförande Olle Burell. Foto Pelle T Nilsson/SPA

Skulpturen, som är en hyllning till kärleken, är placeras utanför Stadshusets entré till De hundrades valv, den entré som används av Stadshusets hedersgäster och av alla de tusentals par som vigs i Stadshuset varje år.

Stadens gåva till Stadshuset

Arkitekt Ragnar Östberg skapade huset tillsammans med samtidens främsta konstnärer och hantverkare. Ragnar Östberg menade att konst ska vara en naturlig förlängning av arkitekturen. De skulpturer, målningar och detaljer som finns i Stadshuset refererar till Sveriges och Stockholms historia och stadens plats i världen. Skulpturen Kärlekspar på klippan är Stockholms stads egen födelsedagspresent till Stadshuset.

Stina Persson, född 1983, är utbildad på Konstfack i Stockholm och Umeå konsthögskola. 2019 blev hon den första Erland Cullberg-stipendiaten. Hon har även erhållit Marianne och Sigvard Bernadottes konstnärsstipendium och ett utställningsstipendium på Kungl. Konstakademien.