Kungen återinvigde Rosendals slottspark

Lördagen den 17 juni återinvigde Kungen Rosendals slottspark på Kungl. Djurgården i Stockholm.

Kungen i Rosendals slottspark.

Kungen i Rosendals slottspark. Foto: Jonas Ekströmer/TT

För 200 år sedan togs första spadtaget för Rosendals slott. 2016 inleddes en upprustning av av Rosendals slottspark och för att markera 200-årsjubileet av slottets grundläggning invigde Kungen årets etapp av upprustningen som rör slottets närområde.

Blomsterfontänen framför Rosendals slott.

Blomsterfontänen framför Rosendals slott. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Runt porfyrvasen på sjösidan har rämnade kallmurar återställts samt så kallade tapetrabatter. På parksidan har en ”blomsterfontän” nytillverkats efter gammal modell.

Återinvigningen inleddes med att slottsfogde Magnus Andersson berättade om slottsparkens historia och bakgrunden till projektet Rosendal redeviva/Jakten på den försvunna slottsparken.

Kungen tillsammans med ståthållare Staffan Larsson, parkchef Gunnar Björkman och slottsfogde Magnus Andersson.

Kungen tillsammans med ståthållare Staffan Larsson, parkchef Gunnar Björkman och slottsfogde Magnus Andersson. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Parkchef Gunnar Björkman och landskapsarkitekt Jonas Berglund berättade om hur arbetet gått till. Därefter förrättade Kungen invigningen genom att vattna ett träd som planterats, dels för att det är 200 år sedan Rosendals slottspark grundades, dels för att fira Kungens 50 år på tronen.

Under invigningsceremonin vattnade Kungen ett träd.

Under invigningsceremonin vattnade Kungen ett träd. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Återinvigningen avslutades med att Kungen fick en visning av blomsterfontänen, samt de arbeten som gjorts vid ekbacken, Rosendalsängen, Östra och Södra slottskullen och iskällaren.

Kungen fick även se hur det pågående arbetet vid Rosendals trädgårdar fortgår.

Läs mer om Rosendals slott och slottspark