Kungaparet besökte Lund och Uppåkra

Den 5 september besökte Kungen och Drottningen Lunds universitet och Uppåkra i Skåne. Uppåkra är Nordens största och mest fyndrika järnåldersbosättning.

Kungaparet besökte Uppåkra arkeologiska centers arkeologiskola för 11-åringar.

Kungaparet besökte Uppåkra arkeologiska centers arkeologiskola för 11-åringar. Foto: Johan Nilsson/TT

Under åren 100 f.Kr. till 1000 e.Kr. var Uppåkra en stad som fungerade som ett kommersiellt, politiskt och religiöst maktcentrum. Uppåkra återupptäcktes år 1934 och sedan dess har arkeologer bland annat hittat över 28 000 metallföremål på platsen.

Måndagens besök inleddes på Lunds universitets historiska museum där Kungaparet fick bekanta sig med olika föremål som hittats i Uppåkra. Därefter begav sig Kungen och Drottningen till universitetshuset där de under en föreläsning informerades om tidigare och kommande utgrävningar i Uppåkra.

Kungaparet på Lunds universitets historiska museum.

Kungaparet på Lunds universitets historiska museum. Foto: Kennet Rouna

Kungaparet fick en presentation om Uppåkra på Lunds universitet.

Kungaparet fick en presentation om Uppåkra på Lunds universitet. Foto: Kennet Rouna

Under eftermiddagen gick Kungaparet en rundvandring på den arkeologiska utgrävningsplatsen i Uppåkra samt besökte Uppåkra arkeologiska center. Där fick de bland annat träffa en grupp 11-åringar som deltar i centrets arkeologiskola.

Kungaparet och landshövding Anneli Hulthén får en rundvandring i Uppåkra av Lunds universitets rektor Erik Renström och Mats Roslund, professor i historisk arkeologi.

Kungaparet och landshövding Anneli Hulthén får en rundvandring i Uppåkra av Lunds universitets rektor Erik Renström och Mats Roslund, professor i historisk arkeologi. Foto: Stefan Lindblom/Stella Pictures