Kronprinsessan besökte Strömsholm

Fredagen den 18 mars besökte Kronprinsessan Strömsholms slott samt Ridskolan Strömsholm.

Kronprinsessan i ett av stallen på Ridskolan Strömsholm.

Kronprinsessan i ett av stallen på Ridskolan Strömsholm. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Strömsholms slott ligger utanför Västerås och är ett av de tio kungliga slotten. Slottet uppfördes på initiativ av änkedrottningen Hedvig Eleonora och stod klart 1741.

Kronprinsessan utanför Strömsholms slott.

Kronprinsessan utanför Strömsholms slott. Foto: Margareta Thorgren/Kungl. Hovstaterna

Strömsholms slott är starkt förknippat med hästar. Redan under Gustav Vasas tid fanns ett stuteri förlagt på denna plats och under den karolinska tiden var verksamheten omfattande. Från 1868 fram till 1968 var Strömsholm platsen för arméns ridskola.

Läs mer om Strömsholms slott

Karl XI vistades ofta på Strömsholm. I ung ålder fick han ett tjugotal hästar i gåva från kungahusen i Spanien och Frankrike. Han beställde sedan porträtt av sina favorithästar av konstnären David Klöcker Ehrenstrahl. Flertalet av hästporträtten pryder rikssalen på Strömsholms slott.

Karl XI vistades ofta på Strömsholm. I ung ålder fick han ett tjugotal hästar i gåva från kungahusen i Spanien och Frankrike. Han beställde sedan porträtt av sina favorithästar av konstnären David Klöcker Ehrenstrahl. Flertalet av hästporträtten pryder rikssalen på Strömsholms slott. Foto: Margareta Thorgren/Kungl. Hovstaterna

Kronprinsessan tillsammans med elever och medarbetare vid Ridskolan Strömsholm.

Kronprinsessan tillsammans med elever och medarbetare vid Ridskolan Strömsholm. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

I dag är Strömsholm ett hippologiskt centrum med gymnasium, yrkes-, folkhögskole- samt universitetsutbildningar. Varje år hålls traditionsenligt stora hästtävlingar i slottsparken och dess omgivningar.

Besök på slottet och ridskolan

Vid besöket på Strömsholms slott fick Kronprinsessan bland annat en presentation av det program som tagits fram för att vårda slottsparken samt ta del av det underhållsarbete som pågår av det gamla stenköket.

Efter lunch besökte Kronprinsessan Ridskolan Strömsholm för en rundvandring på anläggningen. Under besöket träffade Kronprinsessan representanter för alla utbildningar och fick en genomgång av den pågående forskning som bedrivs på ridskolan.

Läs mer om Ridskolan Strömsholm