Kronprinsessfamiljen besökte nya Victoriaslussen

Tisdagen den 8 mars besökte Kronprinsessan, Prins Daniel, Prinsessan Estelle och Prins Oscar bygget av den nya Victoriaslussen i Stockholm.

Kronprinsessfamiljen vid den nya slussanläggningen.

Kronprinsessfamiljen vid den nya slussanläggningen. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

År 1642 öppnades den första slussen mellan Södermalm och Gamla stan, Drottning Kristinas sluss. Sedan dess har slussen byggts om flera gånger på grund av förändrade förutsättningar.

Den nya Victoriaslussen, som bär Kronprinsessans namn, ska bland annat säkra tillgången till dricksvatten och hantera ökade översvämningsrisker och höga vattenflöden.

Kronprinsessfamiljen fick vid besöket en rundvandring i den nya slussanläggningen.

Kronprinsessfamiljen togs emot av stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson och projektchef Peter Svärd.

Kronprinsessfamiljen togs emot av stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson och projektchef Peter Svärd. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Kronprinsessfamiljen på botten av södra avbördningskanalen.

Kronprinsessfamiljen på botten av södra avbördningskanalen. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Tidplan

Den första delen av Victoriaslussen är beräknad att tas i drift senare under 2022. Under 2024 beräknas arbetet med den nya regleringen av Mälaren vara färdigställd.

Kronprinsessans lämnar sin signatur som kommer att monteras på en sten. Vid namngivningsceremonin senare i år avtäcker Kronprinsessan stenen.

Kronprinsessans lämnar sin signatur som kommer att monteras på en sten. Vid namngivningsceremonin senare i år avtäcker Kronprinsessan stenen. Foto: Stockholm stad och Kungl. Hovstaterna

Kronprinsessan och Prins Oscar vid den nya slussanläggningen.

Kronprinsessan och Prins Oscar vid den nya slussanläggningen. Foto: Stockholm stad