Prinsessan Benedikte besökte utställning på Kungliga slottet

Måndagen den 18 oktober togs Prinsessan Benedikte av Danmark emot av Drottningen, Prinsessan Christina, Fru Magnuson och Prinsessan Désirée, Friherrinna Silfverschiöld på Kungliga slottet för att tillsammans besöka utställningen Daisy – Kronprinsessan Margareta, 1882–1920.

Prinsessan Benedikte av Danmark tillsammans med, från vänster, Prinsessan Désirée, Prinsessan Christina och Drottningen.

Prinsessan Benedikte av Danmark tillsammans med, från vänster, Prinsessan Désirée, Prinsessan Christina och Drottningen. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Kungen och hans systrar är kusiner med Prinsessan Benedikte som i veckan har varit på besök i Sverige.

Under besöket på Kungliga slottet passade Prinsessan Benedikte på att ta del av utställningen om sin mormor, kronprinsessan Margareta av Sverige.

Utställningen visas i den våning där kronprinsessan bodde tillsammans med sin make, den blivande kung Gustav VI Adolf. Ett av parets fem barn var prinsessan Ingrid, som senare blev drottning av Danmark. Prinsessan Benedikte är liksom Kungen och hans systrar barnbarn till kronprinsessan Margareta.

Prinsessan Benedikte besökte utställningen i sällskap av Drottningen, Prinsessan Christina och Prinsessan Désirée. Tillsammans tog de del av den gemensamma familjehistoria som presenteras i utställningen i form av fotografier, brev, rörliga filmer och föremål ur de kungliga samlingarna.

Prinsessan Christina och Prinsessan Benedikte tittar på historiska fotografier från kronprinsessan Margaretas liv.

Prinsessan Christina och Prinsessan Benedikte tittar på historiska fotografier från kronprinsessan Margaretas liv. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Kronprins Gustaf (VI) Adolf och kronprinsessan Margareta med barnen (från vänster) prins Sigvard, prins Gustaf Adolf, prins Bertil och prinsessan Ingrid på fotbollsplanen på Sofiero, 1914.

Kronprins Gustaf (VI) Adolf och kronprinsessan Margareta med barnen (från vänster) prins Sigvard, prins Gustaf Adolf, prins Bertil och prinsessan Ingrid på fotbollsplanen på Sofiero, 1914. Foto: Bernadottebibliotekets arkiv/Kungl. Hovstaterna

Kronprinsessan Margareta

Kronprinsessan Margareta, kallad Daisy av familj och vänner, var aktiv i många av den tidens stora samhällsfrågor och drev humanistiska insatser för barn, civilförsvarets uppbyggnad, funktionsnedsattas rättigheter och under första världskriget för krigsfångars överlevnad.

Från sin uppväxt som barnbarn till drottning Viktoria av Storbritannien bar hon med sig intressen för konst, idrott och trädgård. Hon gav ut trädgårdsböcker, lade grunden till Sofieros slottsträdgård, åkte skidor och var forward i sitt eget bandylag.

Utställningen Daisy

Utställningen om kronprinsessan Margareta invigdes den 6 juni och är öppen för besökare till den 9 januari.

Kronprinsessan Margareta vid sitt staffli med kronprins Gustaf Adolf bredvid, på Drottningholm år 1915. Kronprinsessan ägnade sig främst åt friluftsmåleri. Hon deltog i två publika utställningar, Baltiska utställningen i Malmö (1914) samt Nya Idun (1920).

Kronprinsessan Margareta vid sitt staffli med kronprins Gustaf Adolf bredvid, på Drottningholm år 1915. Kronprinsessan ägnade sig främst åt friluftsmåleri. Hon deltog i två publika utställningar, Baltiska utställningen i Malmö (1914) samt Nya Idun (1920). Foto: Bernadottebibliotekets arkiv/Kungl. Hovstaterna