Kungen invigde medaljong i riksdagshuset

Måndagen den 23 augusti besökte Kungen och Drottningen riksdagen. I riksdagshuset invigde Kungen den porträttmedaljong som riksdag och regering skänkte Kungen på 75-årsdagen.

Kungen klipper bandet framför den nya porträttmedaljongen i riksdagshuset.

Kungen klipper bandet framför den nya porträttmedaljongen i riksdagshuset. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Den nya porträttmedaljongen i gips är placerad utanför finansutskottets sessionssal. I samma korridor är nu även den tidigare medaljongen med ett porträtt av kung Gustav VI Adolf placerad.

Föredrag i förstakammarsalen

Kungaparets besök i riksdagshuset inleddes med att talmannen Andreas Norlén tog emot på riksdagshusets trappa. Regeringen representerades av statsrådet Ibrahim Baylan.

Talmannen välkomnar Kungaparet på riksdagshusets trappa.

Talmannen välkomnar Kungaparet på riksdagshusets trappa. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

I riksdagens förstakammarsal höll därefter Magnus Olausson från Nationalmuseum ett kortare föredrag under vilket han talade kring hur kungligheter gestaltats i målningar och på medaljonger genom tiderna.

Därefter begav sig Kungaparet, talmannen, statsrådet och konstnären till korridoren utanför finansutskottets sessionssal för att vid en ceremoni inviga den nya medaljongen.

Kungen och talmannen ankommer till förstakammarsalen för att lyssna till ett föredrag av Magnus Olausson, chef för statens porträttsamling.

Kungen och talmannen ankommer till förstakammarsalen för att lyssna till ett föredrag av Magnus Olausson, chef för statens porträttsamling. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ernst Nordin

Porträttmedaljongen är skapad av skulptören Ernst Nordin. Nordin har tidigare modellerat ett åttiotal medaljer och jubileumsmynt. Han har även formgivit det svenska enkronemyntet från 2001 och porträttsidan av tiokronorsmyntet.

Kungaparet, talmannen, statsrådet Ibrahim Baylan och konstnären Ernst Nordin vid invigningsceremonin utanför finansutskottets sessionssal i riksdagshuset.

Kungaparet, talmannen, statsrådet Ibrahim Baylan och konstnären Ernst Nordin vid invigningsceremonin utanför finansutskottets sessionssal i riksdagshuset. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Medaljongen med H.M. Konungens porträtt i riksdagshuset var en 75-årsgåva till Kungen från riksdag och regering.

Medaljongen med H.M. Konungens porträtt i riksdagshuset var en 75-årsgåva till Kungen från riksdag och regering. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Den tidigare medaljongen med ett porträtt av kung Gustaf VI Adolf är nu placerad i samma korridor som den nya kungamedaljongen.

Den tidigare medaljongen med ett porträtt av kung Gustaf VI Adolf är nu placerad i samma korridor som den nya kungamedaljongen. Foto: Pelle T Nilsson/SPA