Kunglig invigning av Slussbron

Söndagen den 25 oktober invigde Kungen, i närvaro av Kronprinsessan och Prinsessan Estelle, den nya Slussbron, som förbinder Stadsholmen och Södermalm i Stockholm.

Kungen, Kronprinsessan och Prinsessan Estelle, tillsammans med barn från Hammarby IF och Bollstanäs SK var de första att gå över den nya Slussbron.

Kungen, Kronprinsessan och Prinsessan Estelle, tillsammans med barn från Hammarby IF och Bollstanäs SK var de första att gå över den nya Slussbron. Foto: Stina Stjernkvist/SPA

Slussen i Stockholm är en viktig knutpunkt i huvudstaden och just nu pågår en större ombyggnation av området. Slussens nya huvudbro, Slussbron, är den största enskilda komponenten i trafikplatsen. Byggprojektet förväntas vara klart 2025.

Kungen invigningstalar.

Kungen invigningstalar. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

I sitt invigningstal sade Kungen bland annat:

Den nya bron är en viktig milstolpe, i Slussenprojektet och i Stockholms historia. Och när den nu öppnar för trafik, så länkar den samman inte bara norr och söder, utan också dagens och morgondagens Stockholm.

Må den vara till nytta och glädje för många generationers huvudstadsbor och besökare.

H.M. Konungen

Prinsessan Estelle höll i bandet när Kungen invigde nya Slussbron.

Prinsessan Estelle höll i bandet när Kungen invigde nya Slussbron. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Kungen, Kronprinsessan och Prinsessan Estelle går över den nya bron som förbinder Södermalm och Gamla stan.

Kungen, Kronprinsessan och Prinsessan Estelle går över den nya bron som förbinder Södermalm och Gamla stan. Foto: Stina Stjernkvist/SPA

Trafikplats och slussanläggning

Ombyggnationer av platsen har skett ungefär vart hundrade år. Slussen är en central mötes- och trafikplats men även en faktisk vattenslussanläggning. Den nya slussanläggningen ska trygga bebyggelse och dricksvatten för hela Mälardalen och minska risken för översvämningar runt Mälaren.

Kung Gustaf V vid invigningen av "Klöverbladsslussen" 1935. Kungen är flankerad av, från väster, arvprins Gustaf Adolf, kronprinsessan Louise, kronprins Gustaf (VI) Adolf och prinsessan Sibylla.

Kung Gustaf V vid invigningen av "Klöverbladsslussen" 1935. Kungen är flankerad av, från väster, arvprins Gustaf Adolf, kronprinsessan Louise, kronprins Gustaf (VI) Adolf och prinsessan Sibylla. Foto: Historisk bildbyrå/Karl Sandels samling

Till toppen