Sveriges och Norges tronföljarpar i videomöte

Onsdagen den 6 maj höll Kronprinsessan och Prins Daniel ett videomöte med Kronprinsen och Kronprinsessan av Norge. Kronprinsparet hade sedan tidigare planerat att genomföra ett officiellt besök i Sverige denna vecka, men besöket har senarelagts med anledning av covid-19-pandemin.

Kronprinsessparet i videosamtal med Kronprinsparet av Norge.

Kronprinsessparet i videosamtal med Kronprinsparet av Norge. Foto: Victor Ericsson/Kungl. Hovstaterna

Då det planerade besöket från Norge skjutits på framtiden möttes tronföljarparen i dag via videolänk från sina respektive hem i Sverige och Norge.

– Vi hadde sett veldig frem til å besøke dere i Sverige. Jeg vet det var stor interesse fra det norske næringslivet for besøket, så vi gleder oss til å komme når det blir mulig, sade Kronprins Haakon vid inledningen av mötet.

Norges Kronprinspar i videosamtal.

Norges Kronprinspar i videosamtal. Foto: Maren Kvikshaug/Det Kongelige Hoff

Samtal om utvecklingen i Norge och Sverige

Utifrån de många samtal och digitala besök tronföljarparen genomfört i olika delar av norskt och svenskt samhälle under den senaste månaden fick de under mötet möjlighet att informera varandra om utvecklingen i de båda länderna.

Kronprinsessan Victoria poängterade att kriser av detta slag tar man sig igenom tillsammans.

I denna svåra tid behöver vi särskilt se och tänka på personer i riskgrupper och andra utsatta situationer, sade Kronprinsessan.

Prins Daniel berättade också om de kontakter Kronprinsessparet haft med svenska bolag och konstaterade att det finns en stor oro bland svenska företagare kring pandemins effekter.

Gränsen

Kronprinsessparet och Kronprinsparet talade också om den stora omställning som skett i och med att svenskar och norrmän inte längre kan resa mellan de två länderna, som vi är vana att göra. De båda tronföljarparen uttryckte sina starka förhoppningar om att brödrafolken i en snar framtid återigen kan mötas över gränsen.

Kronprinsessan och Prins Daniel avslutade samtalet med att hälsa det norska Kronprinsparet välkomna till Sverige så fort som möjligheten ges.

Norges Kronprinspar i videosamtal med Kronprinsessparet.

Foto: Maren Kvikshaug/Det Kongelige Hoff

Till toppen