Drottningen och Prinsessan Madeleine vid utdelning Childhoodpriset

Måndagen den 9 december närvarade Drottningen och Prinsessan Madeleine vid utdelningen av Childhoodpriset.

Drottningen, Prinsessan Madeleine tillsammans med vinnaren Andreas Grym, IT-brottsutredare på Polisen i Göteborg. Med på bild är även Eva Thored och Maria Blomgren Rydell som var nominerade till priset.

Drottningen, Prinsessan Madeleine tillsammans med vinnaren Andreas Grym, IT-brottsutredare på Polisen i Göteborg. Med på bild är även Eva Thored och Maria Blomgren Rydell som var nominerade till priset. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

World Childhood Foundation grundades av Drottningen 1999 och arbetar för att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn. I samband med Childhoods 20-årsjubileum instiftades priset som delas ut för att uppmärksamma en person i Sverige som dagligen arbetar med att skydda barn mot våld och sexuella övergrepp.

Prinsessan Madeleine delade ut priset till 2019 års vinnare Andreas Grym, IT-brottsutredare på Polisen i Göteborg.

Motivering

”Med stor yrkesskicklighet och intelligens vänder Andreas på varje sten för att identifiera och hitta både utsatta barn och misstänkta gärningsmän. Andreas kämpar för att varje barn ska bli lyssnat till och tar alltid barnets perspektiv, trots att han bara möter dem på nätet. En sann hjälte och inspiratör som aldrig ger sig.”

Pris för att utvecklas

Bland över 150 nomineringar valdes tre finalister ut ‑ Andreas Grym, IT-brottsutredare på Polisen i Göteborg, Eva Thored utredare och barnförhörsledare vid Polisen Region Mitt och Maria Blomgren Rydell, teamledare på Barnahus Fyrbodal.

Juryn, där bland andra Prinsessan Madeleine sitter med i, utsåg Andreas Grym till 2019 års vinnare.

Prissumman på 50 000 kronor ska användas till något som gör pristagaren än bättre i sin yrkesroll.

Drottningen vid Childhoods prisutdelning.

Drottningen vid Childhoods prisutdelning. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

World Childhood Foundation

Drottningen är World Childhood Foundations grundare och hedersordförande. Childhoods arbete utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter och är religiöst och politiskt oberoende. Childhood har kontor i Sverige, Brasilien, Tyskland och USA.

Sedan 2016 är Prinsessan Madeleine medlem i Childhoods svenska styrelse och hedersmedlem i Childhood USA:s styrelse.