Kungaparets statsbesök i Indien – dag 3

Den 2–6 december besöker Kungen och Drottningen Indien på inbjudan av president Ram Nath Kovind. Syftet med stats­besöket är att stärka den goda relationen mellan länderna och fokus ligger bland annat på handel, innovation, klimat och demokrati.

Kungaparet välkomnas av eleverna i en skola i Mumbai som drivs av organisationen Door Step School.

Kungaparet välkomnas av eleverna i en skola i Mumbai som drivs av organisationen Door Step School. Foto: Sveriges ambassad, New Delhi

Statsbesökets tredje dag inleddes med ett besök i staden Mumbai. Vid ankomsten togs Kungaparet emot av Nand Kumar, representant för Maharashtra regering och Anna Lekvall, Sveriges generalkonsul i Mumbai.

Kungaparet välkomnas till staden Mumbai.

Kungaparet välkomnas till staden Mumbai. Foto: Mats Nilsson/Kungl. Hovstaterna

Bollywood – världens största filmbransch

Mumbai är huvudstaden i den indiska delstaten Maharashtra och Indiens finansiella och kommersiella centrum. Här finns många stora indiska företag som tillsammans genererar ungefär 6 procent av Indiens totala BNP.

I Mumbai ligger också hjärtat i indisk filmindustri – Bollywood – som är världens största filmbransch och producerar uppemot tusen filmer varje år. Bollywoods historia går tillbaka till 1899, ungefär tio år innan Hollywood började producera film.

Strandstädning på Versova Beach

På Versova Beach togs Kungaparet emot av advokaten och miljöaktivisten Afroz Shah som berättade om strandstädningsprojektet i Versova.

Kungaparet tillsammans med Afroz Shah som startade ”Versova Beach Clean Up”, världens största strandstädningsprojekt.

Kungaparet tillsammans med Afroz Shah som startade ”Versova Beach Clean Up”, världens största strandstädningsprojekt. Foto: Svenska ambassaden, New Delhi

FN:s miljöprogram har kallat Versova Beach Clean Up världens största strand­städningsprojekt. Projektet startades av den Mumbai-baserade advokaten och aktivisten Afroz Shah 2015 och tilldelades Champions of the Earth Award av FN 2016. Projektet drivs helt av frivilliga som varje helg samlas för att städa upp stranden.

Kungaparet deltar i städningen av Versova Beach.

Kungaparet deltar i städningen av Versova Beach. Foto: Sveriges ambassad i New Delhi

Innan saneringen började ansågs Versova Beach vara en av Mumbais mest nedskräpade stränder. Fram till förra året har 20 miljoner kilo avfall samlats in och nu kommer rapporter om att sköldpaddorna återvänder till stranden. Sverige har deltagit i projektet genom utbildning för skolor i området om kampanjen ”Håll Sverige Rent”.

Kungaparet tillsammans med volontärer som arbetar med saneringen.

Kungaparet tillsammans med volontärer som arbetar med saneringen. Foto: Sveriges ambassad, New Delhi

Lunch hos Maharashtras guvernör

Vid ankomsten till residenset för Maharashtras guvernör togs Kungaparet emot av guvernören Shri Bhagat Singh Koshyari och chefsministern för Maharashtra Devendra Fadnavis som var värdar för lunchen.

Kungaparet vid Maharashtras guvernörs residens.

Kungaparet vid Maharashtras guvernörs residens. Foto: Sveriges ambassad, New Delhi

Guvernören i Maharashtra utses av den centrala regeringen och Bhagat Singh Koshyari tillträdde sitt ämbete i september i år. Chefsminister Devendra Fadnavis valdes 2014 och är en av Indiens unga ledande politiker.

Maharashtra är Indiens ledande industristat och mer än hundra svenska företag är verksamma här. Cirka 35 000 personer är anställda av svenska företag, vilket gör Maharashtra till den näst största staten när det gäller jobb skapade av svenska företag. 38 av de svenska företagen har sina indiska huvudkontor i Mumbai.

Kungaparet tillsammans med Bina Seth Lashkari, grundaren av Door Step School.

Kungaparet tillsammans med Bina Seth Lashkari, grundaren av Door Step School. Foto: Sveriges ambassad, New Delhi

Besök på Door Step School

Kungaparet fick ett traditionellt välkomnande, kallat ”Arti Tika Garland”, i form av en prick i pannan och en blomsterkrans. Därefter gavs en presentation av skolan och en guidad tur genom klassrummen där Kungaparet fick möjlighet att träffa några av eleverna. Kungaparet besökte också skolbarn i bussen School on Wheels, det mobila klassrummet för gatubarn som är skapat av Door Step School.

Kungaparet träffar skolans elever.

Kungaparet träffar skolans elever. Foto: Sveriges ambassad, New Delhi

Door Step School är en ideell organisation som grundades 1988 och erbjuder utbildning till de mest utsatta och ofta glömda barnen från familjer i slum­områden. Organisationens arbete fokuserar på de problem som följer av arbetslöshet, resursslöseri och stagnation inom den offentliga skolan. Över 50 000 barn har deltagit i initiativet sedan starten och organisationen har aktiviteter i både Mumbai och Pune.

Tekla

På eftermiddagen besökte Kungaparet en workshop och dialog om Tekla som är ett projekt skapat av Svenska institutet och Kungliga tekniska högskolan. Syftet med projektet är att intressera fler unga flickor till naturvetenskap, teknologi, ingenjörskonst och matematik. Detta görs genom ”Teklafestivaler” där tjejer får möjlighet att delta i workshops om kodning och teknik. Tidigare har Teklafestivaler arrangerats i Stockholm, Washington D.C., New York och Brasilia.

Workshopen i Mumbai arrangeras i samarbete med det indiska initiativet Atal innovation mission.

Workshopen i Mumbai arrangeras i samarbete med det indiska initiativet Atal innovation mission. Foto: Sveriges ambassad, New Delhi

Besök vid minnesmonumentet för offren i Mumbai 2008

26–29 november 2008 utsattes Mumbai för terrorattacker på sex olika platser i staden och en av attackerna ägde rum på Taj Mahal Palace Hotel. Dåden resulterade i 174 döda och mer än 300 skadade och har haft stor inverkan på det indiska samhället.

Kungaparet hedrar offren med en blomsterkrans.

Kungaparet hedrar offren med en blomsterkrans. Foto: Sveriges ambassad, New Delhi

Foto: Sveriges ambassad, New Delhi

Chefen för Taj Mahal Palace Hotel, Tajinder Singh tog emot Kungaparet utanför monumentet och därefter lade Kungen ner en blomsterkrans för att hedra terrorattackernas offer. Kungaparet skrev sedan i monumentets minnesbok.

Kungaparet tillsammans med hotellchefen Tajinder Singh vid signeringen av minnesmonumentets gästbok.

Kungaparet tillsammans med hotellchefen Tajinder Singh vid signeringen av minnesmonumentets gästbok. Foto: Sveriges ambassad, New Delhi

Samtal om svensk och indisk handel

I går kväll deltog Kungen vid ett möte med indiska och svenska personer som jobbar i ledande positioner i industribranschen. Vid mötet fick Kungen och deltagarna en inblick i det indiska företagsklimatet och ekonomin. Tillsammans diskuterade de bland annat hur handeln och investeringarna kan öka mellan länderna.

Besök på historisk museum

På kvällen besökte Kungaparet Mumbais största museum Chhatrapati Shivaji Maharj Vastu Sangrahalay. Museet grundades i början av 1900-talet för att hedra den brittiska kungen Gustav V.

I museet finns i dag cirka 50 000 historiska föremål från Indien och andra länder uppdelat på konst, arkeologi och naturvetenskap. Kungaparet fick under besöket en guidad tur bland historiska skulpturer. Senare på kvällen bjöds det på en middag i museet.