Kronprinsessparet besökte Bosnien och Hercegovina
6–7 november genomförde Kronprinsessan och Prins Daniel ett två dagar långt besök i Bosnien och Hercegovina. Under besöket representerades Sveriges regering av statsrådet Isabella Lövin.
Vid ankomsten till presidentpalatset i Sarajevo togs Kronprinsessparet och statsrådet emot av det folkvalda presidentrådet som består av tre representanter från de konstituerande folkgrupperna i landet: bosniaker, bosnienkroater och bosnienserber. Kronprinsessparet och statsrådet deltog därefter i ett möte med presidentrådet.
Nuvarande representanter består av Željko Komšić, Šefik Džaferović och Milorad Dodik. Ordförandeskapet roterar mellan de tre representanterna var åttonde månad och politiska beslut kan endast fattas med konsensus. Nuvarande ordförande är Zeljko Komsic.
Miljökonferens om smarta städer
Kronprinsessparet och statsrådet deltog på förmiddagen i en konferens i Sarajevos parlament med fokus på smarta städer, miljölösningar, luftkvalité och förnybar energi. Konferensen arrangerades av UNDP, FN:s utvecklingsprogram och Sveriges regering och på plats fanns 300 personer från privat och offentlig sektor.
Bosnien och Hercegovina är i dag, enligt världshälsoorganisationen WHO, ett av länderna med sämst luftkvalitet i Europa och ligger i topp tre när det kommer till dödsfall kopplat till luftföroreningar.
Tillsammans med UNDP har Sverige varit med och finansierat flera olika projekt i landet för att göra städerna med miljövänligare.
Kronprinsessan inledde konferensen med att hålla ett tal, där hon sa:
We should not underestimate the challenges ahead of us. But neither should we underestimate ourselves, and our ability to solve the problems we face.
It is my sincere wish that you will all seize this opportunity to learn and share, and to create the basis for new ideas and alliances. I truly believe that this is the only way forward: to face our challenges head on – and to do it together.
H.K.H. Kronprinsessan
Besök på svenskt IT-företag
Kronprinsessparet besökte därefter det svenska IT-företaget System Verifications kontor. System Verification är ett svenskt IT-företag som är specialiserade på kvalitetsövervakning och analys med fokus på innovation, effektivitet och säkerhet.
Företagets grundare Hamdija Jusufagics föräldrar kom till Sverige från Bosnien och Hercegovina på 1970-talet och Jusufagics var själv svensk FN-soldat i Bosnien och Hercegovina. I dag har han öppnat en filial i Sarajevo för att ge tillbaka till sina föräldrars hemland.
Kronprinsessparet träffade sedan barn från RoboKids, ett lokalt projekt där barn i åldern 7–10 år från olika regioner i landet kan träffas och tillsammans lära sig mer om programmering. RoboKids får stöd av organisationen KULT (Institutet för ungdomsutveckling), en organisation som Sverige stödjer ekonomiskt. Under besöket fick Kronprinsessparet möjlighet att delta i en workshop där barnen lärde sig att bygga robotar.
Guidad stadstur och trädplantering
Efter en lunch i residenset fick Kronprinsessan och Prins Daniel en guidad tur genom Sarajevos gamla stadskärna
I Kosevo-parken deltog Kronprinsessparet och statsrådet vid planteringen av ett körsbärsträd. Planteringen symboliserar starten för arbetet med att utveckla en ny miljöstrategi, med stöd från Sverige. Arbetet leds av ”Stockholm Enviroment Institute” (SEI) – en internationell och ideell organisation som hanterar miljö- och utvecklingsutmaningar.
Med på ceremonin var representanter som jobbar med strategin, tre av landets miljöministrar och borgmästaren för distriktet Brčko i norra delen av landet.
Museibesök och utställning
Kronprinsessparet och statsrådet besökte därefter möbelmuseet Zanat i staden Konjic. Företaget grundades 1927 och tillverkar trämöbler med en unik traditionell teknik för träsnideri, som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Zanat prioriterar miljömässig hållbarhet och satsar på att nå ut internationellt. Företaget har inlett samarbete med flera internationella arkitekter och designers.
Tillbaka i Sarajevo besökte Kronprinsessparet och statsrådet Srebrenicautställningen på Gallery 11/07/95. Utställningen ger en bild av vad befolkningen i landet gick igenom under kriget och fortfarande går igenom i och med att många fortfarande är saknade sedan kriget.
Museets chef och grundare, Mr Tarik Samarah, gav en guidad visning av den permanenta utställningen och berättade om hur den kom till.
Middag med ungdomsorganisationer
Onsdagen avslutades med att Kronprinsessparet närvarade vid en middag tillsammans med representanter från olika organisationer som arbetar för innovation, entreprenörskap och att skapa möjligheter för unga att stanna i Bosnien Hercegovina.
Organisationerna som deltog vid middagen
- IT Girls består av unga bosniska kvinnor som arbetar inom FN och ser till att ge flickor och unga kvinnor möjlighet att lära sig om IT och programmering.
- Institute for Youth Development (KULT) stödjer olika ungdomsorganisationer med syftet att få fler ungdomar att stanna i landet och engagera sig i politik och entreprenörskap.
- Challenge 2 Change ger bidrag till lovande start-ups och småföretag i Bosnien Hercegovina som inte lyckats få finansiering från andra källor.
- FARMA är ett projekt som ämnar att öka exporten av jordbruksprodukter från BiH till den europeiska marknaden. Projektet bedrivs i samarbete med USAID.
- MOZAIK är en stiftelse som är en ledande investerare i regionen och som stödjer och investerar i värdedrivna innovativa sociala entreprenörer.
Sverige stödjer samtliga dessa organisationer.
Besök på War Childhood Museum
Kronprinsessparets andra dag i Bosnien Hercegovina började med ett besök på War Childhood Museum i Sarajevo. Genom vittnesmål och objekt beskriver museet barns upplevelser av kriget 1993-1995. Grundaren Jasminko Halilovic var själv ett barn under belägringen av Sarajevo och år 2018 utsåg Europarådet museet till årets bästa europeiska museum.
Besök på Sarajevo Music Academy
Kronprinsessparet och statsrådet besökte därefter Sarajevo Music Academy där Sarajevokantonens premiärminister Edin Forto berättade om hur man med hjälp av ett framgångsrikt svenskt projekt – och i samarbete med FN:s utvecklingsprogram UNDP – gör offentliga byggnader mer energieffektiva. Skolan är en av de byggnader som renoveras i projektet.
Edin Forto redogjorde även för andra satsningar för att göra staden mer miljövänlig. Bland annat planerar man att köpa in elbussar, införa nya mål för koldioxidutsläpp och investera i avfallsförbränning istället för sopberg.
I skolans konsertsal fick Kronprinsessparet och statsrådet lyssna till en konsert med skolans elever.
Workshop med gymnasieungdomar om miljöfrågor
Besöket i Bosnien Hercegovina fortsatte i Trebević där borgmästaren i Sarajevo, Abdullah Skak och borgmästaren i Östra Sarajevo, Nenad Vukovic tog emot Kronprinsessparet och statsrådet.
Den svenskfinansierade organisationen Center for Promotion of Civil Society (CPCD) organiserade en workshop med 20 ungdomar i åldern 15–18 år för att uppmärksamma miljöfrågor. Kronprinsessparet och statsrådet träffade ungdomarna tillsammans med borgmästarna och samtalade om miljöfrågor, med fokus på återvinning och att plocka skräp i naturen.
Besök vid Sarajevos gamla bobbana
Delegationen besökte därefter den gamla olympiska bobbanan, som är ett av Sarajevos mest populära ett turistmål. Banan användes vid OS i Sarajevo 1984, men förstördes under kriget och är nu täckt av graffiti.
Minröjningsarbete med stöd från Sverige
I närheten av bobbanan tog Ervina Puskar från Mine Action Group (MAG) i Bosnien Hercegovina emot och berättade om organisationens arbete i landet. Minor från kriget finns fortfarande på Trebević och utgör ett problem för invånarna. Sverige bidrar under en femårsperiod med 20 miljoner kronor till MAG:s arbete.
Jonas Zachrisson, svensk chef för skolan som utbildar minröjningshundar berättade om sitt arbete och delegationen fick träffa en av hundarna.
Besök på Bosnien och Hercegovinas nationalmuseum
På Bosnien och Hercegovinas nationalmuseum fick Kronprinsessparet och statsrådet bland annat se ”The Sarajevo Haggadah”, en unik judisk skrift från omkring år 1350.
Skriften är handskriven på blekt kalvskinn och upplyst i koppar och guld och börjar med illustrationer av viktiga scener ut Bibeln från skapelsen till Moses död. Sedan 2017 ingår skriften i Unesco:s lista över världsminnen.
Besök på Sarajevo Tunnel Museum
Resan till Bosnien Hercegovina avslutades på Sarajevo Tunnel Museum där Kronprinsessparet och statsrådet fick information om belägringen Sarajevo och vad de svenska FN-trupperna bidrog med mellan 1992–1996.
Under belägringen av Sarajevo 1992–1995 byggdes en 800 meter lång tunnel under flygplatsen där bland annat mat och andra förnödenheter transporterades.
På Sarajevo Tunnel Museum fick Kronprinsessparet gå en bit i tunneln och se en utställning om krigstiden.
Efter besöket berättade Patrik Rydell från Försvarsmakten om de svenska truppernas FN-insatser under kriget.