Drottningen besöker Libanon

Den 15–17 oktober besökte Drottningen Libanon för att uppmärksamma Mentor Arabia. Stiftelsen Mentor startades av Drottningen och WHO för 25 år sedan.

Drottningen vid hedersgarde utanför presidentpalatset.

Drottningen vid hedersgarde utanför presidentpalatset. Foto: Mattias Hellström/SPA

Tisdagen den 15 oktober togs Drottningen emot av Libanons president och första dam. Under företrädet informerade Drottningen presidentparet om Mentors verksamhet. Stiftelsens vision är en värld där unga får växa och utvecklas hälsosamt och drogfritt. För att åstadkomma detta arbetar stiftelsen bland annat med mentorskap för ungdomar.

Drottningen tas emot av Libanons presidentpar Michel Aoun och Nadia Aoun.

Drottningen tas emot av Libanons presidentpar Michel Aoun och Nadia Aoun. Foto: Mattias Hellström/SPA

Under eftermiddagen besökte Drottningen American University of Beirut där Drottningen fick en guidad tur på campusområdet.

Under eftermiddagen besökte Drottningen American University of Beirut där Drottningen fick en guidad tur på campusområdet. Foto: Mattias Hellström/SPA

I Jaffet-biblioteket på universitetet invigde Drottningen en lokal utställning om Mentors verksamhet.

I Jaffet-biblioteket på universitetet invigde Drottningen en lokal utställning om Mentors verksamhet. Foto: Mattias Hellström/SPA

American University of Beirut höll Drottningen ett tal:

Today, we see a threatening decrease in physical and mental health. Mental- and substance use disorders are among the top public health concerns in many countries. One of our own recent surveys found that 4 out of 10 suffer from anxiety about the future.

If we want youths all over the world to live healthy and meaningful lives, we need to take these issues seriously – and respond to them forcefully.

H.M. Drottningen

Drottningen talade inför studenter och inbjudna gäster vid American University of Beirut .

Drottningen talade inför studenter och inbjudna gäster vid American University of Beirut . Foto: Mattias Hellström/SPA

Lansering av program för ungdomar

I samband med universitetsbesöket lanserades också Youth Mentoring Platform, ett gemensamt initiativ mellan Mentor Arabia och Amerikanska universitet i Beirut. Programmet syftar till att skapa ett stärkande diskussionsforum för ungdomar. Youth Mentoring Platform utgår ifrån ungdomars egna frågeställningar inför framtiden och dess utmaningar, såväl som olika teman som stärker självkänsla, skapar framtidstro och bidrar till en positiv utveckling för deltagarna.

Under kvällen mötte Drottningen Libanons premiärminister Saad Hariri. Därefter närvarade Drottningen vid en välgörenhetsmiddag till förmån för Mentor Arabia.

Under kvällen mötte Drottningen Libanons premiärminister Saad Hariri. Därefter närvarade Drottningen vid en välgörenhetsmiddag till förmån för Mentor Arabia. Foto: Mattias Hellström/SPA

Besök på skola

På förmiddagen, onsdagen den 16 oktober, besökte Drottningen Renee Moawad School. På plats fick Drottningen ta del av Mentors 4Z-program. I programmet finns en strategi för att minska störande och aggressiva beteenden i klassrum. Under besöket passade Drottningen också på att gå runt i klassrummen och samtala med gymnasieskolans elever och lärare.

Drottningen på Renee Moawad-skolan.

Drottningen på Renee Moawad-skolan. Foto: Mattias Hellström/SPA

Mentor Arabias årsstämma

Vid lunch närvarade Drottningen vid Mentor Arabias årsstämma. Vid stämman höll Drottningen ett anförande:

Preventing harm to children and understanding the development needs of adolescence has been my life’s work. Mentor Arabia was founded in 2006 in response to issues addressed at an Arab and International scientific forum in Dubai two years prior. And it makes me proud to stand here today together with my fellow Mentor colleagues. In our mission to empower youth globally, we are all part of the Mentor family.

H.M. Drottningen

Libanesisk kvinnoorganisation

På eftermiddagen besökte Drottningen den nationella kommissionen för libanesiska kvinnor. Institutionen leds av presidentparets dotter Claudine Aoun. Under besöket närvarade Drottningen vid ett rundabordssamtal för att ta del av berättelser från libanesiska kvinnor som vänt utmaningar och problem till möjligheter och hopp.

Drottningen och den nationella kommissionen för libanesiska kvinnor.

Drottningen och den nationella kommissionen för libanesiska kvinnor. Foto: Mattias Hellström/SPA

Organisationen War Child

Drottningen begav sig därefter till ambassadör Jörgen Lindströms residens. Där fick Drottningen möjlighet att träffa barn från organisationen War Child. War Childs arbete går ut på att ge krigsdrabbade barn en chans till en bättre framtid genom psykosocialt stöd, utbildning och skydd. Drottningen stiftelse Care About the Children samarbetar med War Child och har stöttat organisationen ekonomiskt.

Drottningen träffar barn från organisationen War Child.

Drottningen träffar barn från organisationen War Child. Foto: Mattias Hellström/SPA

Som avslutning på dagen gav ambassadören en middag för Drottningen och särskilt inbjudna libanesiska gäster.

Sveriges ambassad i Beirut

Torsdagen den 17 oktober inledde Drottningen sin sista dag i Libanon med att besökte Sveriges ambassad i Beirut. På plats fick Drottningen möjlighet att träffa den cirka 25 personer stora personalstyrkan med ambassadör Jörgen Lindström i spetsen. Vid beskickningen arbetar utsända från Utrikesdepartementet, Sida och Migrationsverket samt lokalanställd personal. Av dem fick Drottningen information om de olika ansvarsområdena inom bland annat politisk rapportering, biståndsverksamhet och migrationsfrågor. Förutom att tillvarata Sveriges intressen i Libanon ansvarar ambassaden också för frågor rörande Syrien.

Drottningen hälsar på medarbetare vid Svenska ambassaden i Beirut.

Drottningen hälsar på medarbetare vid Svenska ambassaden i Beirut. Foto: Mattias Hellström/SPA

Möte med Mentor Arabia

Senare begav sig Drottningen till Mentor Arabias huvudkontor. Där hade Thuraya Ismail, Mentor Arabias verkställande direktör, bjudit i en bredd av samarbetspartners från ministerier och civilsamhälle. Under ett möte diskuterades de olika Mentorprogram som genomförs i landet och regionen för att stödja ungdomar.

På Mentor Arabias huvudkontor hade Drottningen ett möte med Thuraya Ismail, Mentor Arabias verkställande direktör, och övriga medarbetare vid kontoret.

På Mentor Arabias huvudkontor hade Drottningen ett möte med Thuraya Ismail, Mentor Arabias verkställande direktör, och övriga medarbetare vid kontoret. Foto: Mattias Hellström/SPA

Historiska sevärdheter

Resan i Libanon var Drottningens första i landet och under torsdagseftermiddagen gavs Drottningen även möjlighet att se några av landets stora sevärdheter. Inledningsvis besökte Drottningen Jeita-grottorna för att se de djupa grottornas spektakulära kalkstensformationer.

Libanons turistminister Avedia Guidanian ger Drottningen i guidad tur i Jeita-grottorna.

Libanons turistminister Avedia Guidanian ger Drottningen i guidad tur i Jeita-grottorna. Foto: Mattias Hellström/SPA

Därefter besökte Drottningen Byblos, en av världens äldsta och sedan urminnes tider bebodda städer.

Under besöket i den antika staden gick Drottningen bland annat genom gamla stadens gränder och upp på det gamla citadellet.

Under besöket i den antika staden gick Drottningen bland annat genom gamla stadens gränder och upp på det gamla citadellet. Foto: Mattias Hellström/SPA

Avslutningsmiddag

Programmet i Libanon avslutades därefter på torsdagskvällen när Takreem Foundation gav en middag till Drottningens ära. Takreem är en organisation som bland annat arbetar för att sätta ljus på arabiska organisationer – såsom Mentor Arabia – som gör samhälleliga prestationer i framkant.