Prins Carl Philip vid Årets kock

Fredagen den 13 september deltog Prins Carl Philip i juryarbetet vid tävlingen Årets Kock. Svensk mästare i professionell matlagning och Årets Kock 2019 blev Martin Moses, som fick ta emot pris av Prinsen.

Prins Carl Philip tillsammans med vinnaren av Årets kock 2019 Martin Moses, samt silvermedaljören Ola Wallin och bronsmedaljör Alexander Sjögren.

Prins Carl Philip tillsammans med vinnaren av Årets kock 2019 Martin Moses, samt silvermedaljören Ola Wallin och bronsmedaljör Alexander Sjögren. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Årets tävling avgjordes i Annexet i Stockholm och inleddes på torsdagen där de åtta finalisterna tävlade i teori, råvarukännedom, hantverkskunskap och flera matlagningsuppgifter. Fyra av de åtta finalisterna gick sedan vidare till sluttävlingen på fredagen.

Fredagens tävling inleddes med att de fyra kockarna fick i uppgift att servera tolv kalla ostron samt göra en rätt med broccoli som huvudråvara. Därefter tillagade finalisterna den potatisrätt som de skapat inför finalen. Uppgiften var att servera en rätt med potatis som huvudråvara och till den vaktel som serverades à part.

Under hela tävlingen bedömdes finalisterna även på hur de organiserade sitt kök, minimerade råvarusvinn, kommunicerade med sin commis (kockbiträde) samt att den angivna tiden och tävlingsuppgiften följdes.

Prins Carl Philip i samtal med Stefano Catenacci under juryarbetet vid Årets kock 2019.

Prins Carl Philip i samtal med Stefano Catenacci under juryarbetet vid Årets kock 2019. Foto: Pontus Lundahl/TT

Prins Carl Philip deltog i juryarbetet under fredagen och i samband med prisutdelningen sa Prinsen: ”Det har varit en fantastisk dag. Det var väldigt gott och väldigt hög nivå – vi är mätta!”

Därefter delade Prinsen ut Gastronomiska Akademiens medalj i guld till vinnaren Martin Moses från restaurang SK Mat & Människor i Göteborg.

Silvermedaljen gick till Ola Wallin, restaurang SK Mat & Människor i Göteborg, och på tredje plats kom Alexander Sjögren, restaurang Restaurant Mutantur i Malmö.

Prins Carl Philip och Stefan Karlsson vid Årets kock 2019.

Prins Carl Philip och Stefan Karlsson vid Årets kock 2019. Foto: Pontus Lundahl/TT

Årets Kock

Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning. Prins Carl Philip är beskyddare av Årets Kock och för sjunde året i rad satt Prinsen även med i tävlingens jury.