Drottningen invigde barnahus och prisades för sitt Childhood­-engagemang

Den 5 och 6 september tillbringade Drottningen i Heidelberg, Bensheim och Wiesbaden i Tyskland. Under besöket uppmärksammades World Childhood Foundations 20-årsjubileum.

Drottningen tar emot Karl Kübelpriset av Matthias Wilkes, Karl Kübel-stiftelsens ordförande, vid en ceremoni i Bensheim i Tyskland.

Drottningen tar emot Karl Kübelpriset av Matthias Wilkes, Karl Kübel-stiftelsens ordförande, vid en ceremoni i Bensheim i Tyskland. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Under torsdagen närvarade Drottningen vid invigningen av Tysklands andra Childhood-haus. Den formella öppningsceremonin ägde rum i Heidelbergs universitets stora aula. Under ceremonin höll Drottningen ett tal.

Därefter begav sig Drottningen, tillsammans med Tysklands presidents hustru Elke Büdenbender, till det nya barnahuset.

Innan invigningen av barnahuset mötte Drottningen många av stadens invånare som tagit sig till Universitetsplatsen för att välkomna Drottningen till födelsestaden.

Innan invigningen av barnahuset mötte Drottningen många av stadens invånare som tagit sig till Universitetsplatsen för att välkomna Drottningen till födelsestaden. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

”Childhood-Haus” är till för barn som misstänks ha blivit utsatta för våld eller sexuella övergrepp. Miljön i husen är anpassad efter barnens behov och alla som barnet möter där, till exempel polisens utredare, åklagare, socialtjänst, psykiatri, rättsmedicin, barnhälso- och sjukvård är speciellt utbildade för det.

Drottningen tillsammans med Tysklands presidents hustru Elke Büdenbender vid invigningen av det nya barnahuset.

Drottningen tillsammans med Tysklands presidents hustru Elke Büdenbender vid invigningen av det nya barnahuset. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Berörda myndigheter samverkar på plats för att barnet inte ska behöva slussas runt till olika ställen och upprepa sin berättelse om traumat gång på gång.

Under kvällen gavs en middag på Heidelbergs slott för att fira Childhoods 20-årsjubileum.

Under fredagens morgon fortsatte Drottningens program med ett styrelsemöte i Childhood Deutschland. Därefter begav sig Drottningen till Bensheim för att ta emot Karl Kübel-priset.

Drottningen i Bensheim tillsammans med Karl Kübel-stiftelsens ordförande Matthias Wilkes.

Drottningen i Bensheim tillsammans med Karl Kübel-stiftelsens ordförande Matthias Wilkes. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Karl Kübel-stiftelsen prisade Drottningen för hennes engagemang för världens barn, genom bildandet av World Childhood Foundation. Under prisceremonin höll Drottningen ett tal.

Dagen avslutades därefter med att Drottningen och övriga närvarande representanter från Childhood begav sig till Wiesbaden för att där tas emot av Hessens ministerpresident Volker Bouffier.