Kungaparet vid Drottning­holms­teaterns Vänners högtids­samman­komst

Tisdagen den 28 maj närvarade Kungaparet vid Drottning­holms­teaterns Vänners högtidssammankomst.

Kungaparet tillsammans med medverkande och representanter för Drottningholmsteaterns Vänner.

Kungaparet tillsammans med medverkande och representanter för Drottningholmsteaterns Vänner. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Drottningholmsteaterns Vänner är en ideell förening som bildades 1935 och är en av Sveriges äldsta vänföreningar. Kungen är vänföreningens beskyddare och Drottningen hedersordförande. Vänföreningen delar varje år ut utbildnings­stipendier.

Drottningen delade ut årets stipendier till sångare, musiker och dansare som har medverkat på Drottningholmsteatern.

Drottningholms Slottsteater

Drottningholms Slottsteater uppfördes 1766 för drottning Lovisa Ulrika. Byggnaden gömmer en lekfull interiör. I salongen finns målade marmoreringar, konsoler i papier-maché och pilastrar av gips. Scenen har ett maskineri, helt i trä, som än idag drivs för hand. Gångspel, valsar, trummor, block, rep och motvikter får det stora maskineriet att arbeta. Det finns ett trettiotal scenbilder bevarade - en kulissvärld anpassad till 1700-talets repertoar.